Linkovi

Severna Koreja najavila nove korake u proizvodnji nuklearnog oružja


Severna Koreja saopštila je da je uklonila sve preostale potrošene nuklearne gorivne šipke iz svog glavnog reaktora, što je mera koja će omogućiti dobijanje većih količina plutonijuma za pravljenje bombi.

Neki analitičari smatraju da je to saopštenje još jedan provokativni potez Pjongjanga, koji odbija pregovore sa SAD i drugim zemljama o okončanju svog nuklearnog programa. Spiker severnokorejske televizije preneo je vladino saopštenje u kome se kaže da su tehničari uklonili 8.000 potrošenih gorivnih šipki iz nuklearnog postrojenja Jongbjon. Tim Sevidž, analitičar Medjunarodne krizne grupe u Seulu, smatra da saopštenje o uklanjanju materijala iz reaktora za sada treba videti kao provokativni potez Severne Koreje, koji ne označava neposrednu opasnost.

«Potrebno je nekoliko meseci da se to gorivo preradi. Dakle, taj potez doliva ulje na vatru ali nije ništa spektakularno novo».

Vlada Južne Koreje saopštila je da je zabrinuta zbog saopštenja, i pozvala Severnu Koreju da se vrati pregovorima o nuklearnom razoružanju u kojima učestvuje šest nacija. Saopštenje iz Pjongjanga usledilo je posle nedavnih izveštaja u Vašingtonu da satelitski snimci pokazuju pripreme Severne Koreje za sprovodjenje nuklearne probe. Uz to, pre nekoliko nedelja zvaničnici Južne Koreje i SAD izjavili su da je po svemu sudeći Pjongjang zatvorio pogon Jongbjon, verovatno da bi uklonio gorivne šipke. Severna Koreja kaže da poseduje nuklearno oružje, i mnogi stručnjaci veruju da Pjongjang u najmanju ruku ima dovoljno plutonijuma za pravljenje nekoliko bombi. SAD i druge nacije vrše pritisak na Pjongjang da odustane od rada na oružju i ispuni svoje ranije medjunarodne obaveze da ne širi nuklearno naoružanje. Novi američki ambasador u Japanu, Tomas Šifer, ocenio je da bi jedan takav test zadao ozbiljan udarac nastojanjima da se Pjonjang vrati pregovorima o nuklearnom razoružanju. Šifer je rekao grupi japanski političara da veruje da je Severna Koreja preduzela korake da testira nuklearnu bombu. Pjongjang je odbio da se vrati razgovorima čiji je domaćin Kina, a koji uključuju Japan, Južnu Koreju, Rusiju i SAD.

Razgovori su blokirani kada je Severna Koreja odbila da u septembru prisustvuje četvrtoj rundi, optužujući SAD da su zauzele neprijateljski stav prema toj zemlji. Američki zvaničnici kažu da su razgovori šest strana najbolja prilika za Severnu Koreju da mirno razreši krizu i dobije pomoć i bezbednosne garancije koje traži. Kada je ove nedelje upitana o mogućim planovima Pjongjanga da vrši nuklearni test, američki državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je da će bilo koji potez Severne Koreje koji doprinese zaoštravanju situacije samo dodatno izolovati tu zemlju.

XS
SM
MD
LG