Linkovi

Buš i Putin razgovarali o Bliskom istoku, Iranu, Iraku, Avganistanu i Severnoj Koreji


Dva predsednika razgovarala su o potrebi da se u potpunosti podrže palestinski lider Mahmud Abas i palestinska vlast, dok se pripremaju za izraelsko povlačenje iz Gaze i delova Zapadne obale. Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da su se njih dvojica takodje konsultovala o potrebi obučavanja i opremanja palestinskih snaga bezbednosti i o zajedničkom opredeljenju za borbu protiv terorizma:

”Razgovarali su o tome da niko ne sme da flertuje sa terorizmom i teroristima. Mislim da je to bilo suštinsko pitanje razgovora, jer su obojica veoma zabrinuta za palestinsku situaciju i druge situacije u kojima bi terorizam mogao da potkopa mir,“ izjavila je Kondoliza Rajs.

Američki državni sekretar će se danas u Moskvi sastati sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom i funkcionerima Ujedinjenih nacija i Evropske unije, radi razgovorima o takozvanoj mapi za mir, koju podržavaju sve četiri strane. Taj plan predvidja uspostavljanje uslova za osnivanje palestinske države ali njegovo sprovodjenje slabo napreduje, jer i Izraelci i Palestinci kažu da druga strana mora da učini više.

Ministar Lavrov rekao je da mnogo očekuje od tog sastanka, pošto Sjedinjene Države i Rusija imaju veoma slična gledišta o Bliskom istoku. Predsednik Putin je nedavno posetio taj region i predsednik Buš mu se zahvalio na njegovim inicijativama u vezi sa Bliskim istokom i Iranom. Rusija je pristala da proda nuklearno gorivo Iranu, za koji Teheran kaže da će biti upotrebljen za proizvodnju struje. Bušova administracija uzvraća da zemlji bogatoj naftom, kao što je Iran, nisu potrebne nuklearne elektrane i da Teheran u stvari tajno pokušava da izgradi nuklearno oružje. U znak ustupka Amerikancima, Rusija je tražila od Irana da joj vrati svo potrošeno nuklearno gorivo. Istovremeno, Sjedinjene Države i Rusija vrše pritisak na Severnu Koreju da se vrati šestostranim pregovorima, čiji cilj je nagovaranje Pjongjanga odustane od svog programa razvoja nuklearnog oružja. Ministar Lavrov je rekao da su predsednici Buš i Putin razgovarali o potrebi zaštite Sporazuma o zabrani širenja vojne nuklearne tehnologije. Sekretar Rajs je dodala da su njih dvojica takodje razgovarala o stanju demokratije u Rusiji i nedavnoj Putinovoj izjavi da je raspad Sovjetskog Saveza predstavljao najveću geopolitičku katastrofu 20. veka. U poslednje vreme demokratija u Rusiji predstavlja bolnu tačku u uzajamnim odnosima dvojice predsednika, ali su se oni ipak široko osmehivali pred kamerama, kada je Buš ispred Putinove vikendice provozao belu Volgu svog domaćina, iz 1956. godine, rekavši da mu je toliko prijalo da bi rado napravio još jedan krug. Dvojica predsednika su sinoć zajedno sa suprugama bila na svečanoj večeri, uoči današnje proslave 60. godišnjice kraja Drugog svetskog rata u Evropi.

XS
SM
MD
LG