Linkovi

Britanci u četvrtak biraju novu vladu


Britanci će u četvrtak na izborima glasati za premijera. Trenutna ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da bi aktuelni predsednik vlade Toni Bler trebalo da – bez većih problema – dobije još jedan, treći uzastopni mandat u Dauning stritu br 10, iako mu je popularnost u odnosu na prethodna dva izborna ciklusa, drastično opala.

Toni Bler – lider britanskih laburistita, stranke lijevog centra – stupio je na dužnost premijera prije osam godina. Poput bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona on je svoju ljevičarsku stranku približio političkom centru. To njegovom glavnom oponetu – lideru konzervativnih torijevaca, Majklu Hauardu – predstavlja veliki problem, jer su razlike u gledištima laburista i torijevaca postalče sve manje, smatra Džoena Sper direktor američkog Instituta za spoljnu politiku, postiplomskim međunarodnim studijama na univerzitetu Džordž Vašington.

"Jedan od problema koji ima prosječan britanski birač je to što nema baš mnogo razlike u politici laburista i konzervativaca. U procesu diferencijacije, torijevci su akcenat stavili na imigraciju i jačanje imigracionih propisa ali” – kaže profesorka Sper, torijevci nisu uspjeli da profitiraju na tom pitanju, jer se reforma imigracionih zakona nalazi i u agendi Blerovih laburista.

Mnogi glasači su bili protiv Blerove odluke da se pridruži američkoj invaziji Iraka. Ali su ga konzervativci podržali. To je, međutim, otvorilo manevarski prostor za treću stranku – Liberalno-demokratsku partiju, koju predvodi Čarls Kenedi, žestoki protivnik rata u Iraku. Libaral-demokratem u skladu sa stavom velikog broja Britanaca, optužuju premijera da je lažima o iračkom oružju za masovno uništenje koje nikada nije nađeno, pravdao ulazak u rat u Iraku. profesorka Sper očekuje da će taj stav liberal-demokratama donijeti nekoliko mjesta više u parlamentu, što bi u konačnom, moglo dovesti Blera u situaciju da za usvajanje zakona u parlamentu mora da traži koalicionu podršku.

Većina tih zakona se, kao uostalom i predizborna kampanja, odnosi na domaća pitanja – obrazovanje, nacionalni sistem zdravstva i ekonomiju. Danijel Hamilton, direktor Centra za transatlanske odnose na postdiplomskim međunarodnim studijama na univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu.

"Debata je uglavnom o domaćim pitanjima. Britanska ekonomija je, u poređenju sa većinom evropskih država, solidna.. Mislim da je generano prihvaćeno da je ministar Gordon Braun ekonomiju pokrenuo u pravom smjeru"

Gordon Braun je popularni ministar finansija i očekuje se da će nakon što se Toni Bler, po okončanju trećeg mandata povuče sa čela stranke, on preuzeti ulogu laburistuičkog vođe.

Danijel Hamilton smatra da su Gordon Braun, koji je prilično autonomno i vrlo uspješno rukovodio britanskom ekonomijom, i premijer Toni Bler, podjednako važni na ovim izborima na ovim izborima. Za laburiste je, kaže Hamilton, ovo dvostruka kampanja.

Međunarodna zajednica će pažljivo posmatrati britanske izbore, uglavnom zbog bliskih odnosa Londona i Vašingtona, kaže profesorka Sper.

"Za Britance odnosi sa Amerikom imaju poseban značaj, jer im omogućavaju značajnu ulogu na međunarodnoj politilčkoj sceni, ili kako bi to Ser daglas Herd rekao – snagu nesrazmjernu težini u međšunarodnom sistemu”.

Danijel Hamilton kaže da Britanija nije super sila ili imperija kakva je bila nekada, ali da se radi o vrlo snažnoj evropskoj državi, i to baš zbog bliskih odnosa koje ima sa Sjedinjenim državama.

"Najbolji način da ostvarite uticaj na super sile kakva je Amerika, je da im budete bliski i da podržavate politiku njene administracije. Kada podržavate američkog predsjednika, dobijete šansu da mu šapnete po neki savjet i tako moguće postajete uticajni”, kaže profesor Hamilton i dodaje da će Britanija i njen novi premijer biti u prilici da međunarodni uticaj Londona dodatno pojača, kada država kasnije ove godine preuzme predsjedavanje Evropskom unijom i Grupom 8 (7 industrijski najrazvijenijih država svijeta i Rusija)

XS
SM
MD
LG