Linkovi

Sedam osoba poginulo u poslednjim napadima iračkih pobunjenika u Bagdadu


Iračka služba bezbednosti je saopštila da je u najnovijoj eksploziji automobil-bombe u istočnom delu Bagdada, poginulo najmanje dvoje civila, a najmajnje četvoro ranjeno. Bomba je eksplodirala u blizini združene iračko-američke vojne patrole.

Stižu i još nepotvrđene vesti o napadima u drugim delovima Bagdada i u Mosulu. Američka vojska je saopštila da su u prekjučerašnjem bombaškom napadu severno od Tal Afara, poginula 4 američka vojnika. U jučerašnjoj seriji eksplozija u Bagdadu i okolini, poginulo je najmanje 30 ljudi, a desetine su ranjene. Koalicija pod vođstvom Sjedinjenih Država, ističe da ti bombaški napadi predstavljaju očajnički pokušaj terorista da diskredituju novu Iračku vladu.

Istražitelji su otkrili masovnu grobnicu u Samavi, oko 300 kilometara južno od Iraka, u kojoj se procenjuje da je zakopano do 1500 ljudi. Forenzičari ukazuju da su po svemu sudeći većina žrtava Kurdi, mnogi od njih žene i deca, koji su po svemu sudeći postrojeni ispred 18 grobnica i streljani. Nadležni kažu da su žrtve verovatno pobijene tokom anfalske kampanje krajem 1980-ih - kada je režim Sadama Huseina pokušao da uništi kurdsku zajednicu u južnom Kurdistanu. Prema tvrdnjama međunarodnih organizacija za ljudska prava, samo 1988, nestale su 182 hiljade kurdskih civila.

XS
SM
MD
LG