Linkovi

Rajs posetila El Salvador nakon što je pomogla da se odblokira situacija u Organizaciji Američkih Država


Prethodno je u Čileu Rajsova pomogla da se postigne dogovor kojim je okončana politička blokada izbora novog Generalnog sekretara Organizacije američkih država. Zbog problema u izboru Generalnog sekretara, Kondoliza Rajs je održala direktne i telefonske konsultacije sa ministrima spoljnih poslova članica Organizacije američkih država u toku svoje posete Južnoj Americi, koja ju je takodje dovela u Brazil, Kolumbiju i Čile. Vest o dogovoru objavljena je na nenajavljenoj konferenciji za novinare na marginama konferencije Zajednice demokratija u Santiagu. Prema dogovoru u kome je, prema rečima američkih zvaničnika, posredovala Kondoliza Rajs, šef diplomatije Meksika Luis Ernesto Derbez, koji je imao podršku SAD za mesto šefa OAD-a, odustao je od trke u korist čileanskog ministra unutrašnjih poslova Hoze Migela Insulce. Očekuje se da će Insulca biti jednoglasno izabran za generalnog sekretara kada se OAD u ponedeljak sastane u svom sedištu u Vašingtonu. Insulca je saopštio da će njegovi ciljevi biti jačanje, zaštita i promovisanje demokratije u zapadnoj hemisferi, u trenutku kada je demokratska vladavina ugrožena u nekim članicama kao što su Venecuela, Ekvador i Bolivija. Politička blokada zbog kandidatura Meksika i Čilea dovela je do strahovanja da će doći do podele unutar OAD-a izmedju južnih i severnih članica, odnosno da će karipske i centralno-američke zemlje koje imaju bliske veze sa SAD biti suprotstavljene pro-levičarskim vladama u Južnoj Americi. Medjutim, američki državni sekretar je na konferenciji za novinare održanoj u avionu na putu za Salvador, rekla da u konačnim pregovorima, akcenat nije bio na ideologiji, nego na potrebi konsenzusa da bi se nastavio važan rad te organizacije.

«SAD će poštovati vlade koje su demokratski izabrane i vladaju na demokratski način, i one će biti naši partneri. Ovo nije pitanje ideologije, mi možemo da saradjujemo sa različitim delovima političkog spektra. Pogledajte Čile koji ima vladu levog centra, ili Brazil sa kojim imamo sve bolje odnose. Dakle mislim da to nije pitanje ideologije».

Tokom kraće poseti Salvadoru, Rajsova je odala priznanje toj državi zato što je poslala 380 vojnika u Irak, kao i zbog demokratskog razvoja posle krvavog gradjanskog rata 1980-ih. Ona je obećala da će se Bušova administracija energično zalagati za donošenje zakona o slobodnoj trgovini izmedju SAD i Centralne Amerike koji za sada ima neizvesnu budućnost u Kongresu. Kondoliza Rajs je takodje rekla da je predsednik Buš posvećen humanim reformama američkih imigracionih zakona, uključujući i program za privremene radnike. Novac koji kući šalju stotine hiljada Salvadoraca koji ilegalno rade u SAD, veoma je značajan za ekonomiju te zemlje.

XS
SM
MD
LG