Linkovi

Privredni rast u SAD pao na na nivo od 3.1% tokom prvog kvartala 2005.


Stopa od 3.1% skoro je za ceo procenat niža od rasta koji je zabeležen u poslednjem kvartalu prošle godine. Džim Smit, glavni ekonomista u udruženju za privredne nekretnine, ukazuje da niža stopa predstavlja dobar znak pošto će smanjiti sve veće inflatorne pritiske.

«Ako ove godine ostvarimo rast od 3.5% to je, verovatno, održivo. Mi nebi mogli da izdržimo stopu privrednog rasta od 5%, kakvu smo imali pre godinu dana. Istovremeno, ne idemo na niže prema samo 2%, što nebi bilo dobro za svetsku privredu.»

Ekonomski stručnjaci širom sveta zatečeni su udvostručenjem cene sirove nafte tokom protekle 2 godine. Privredni rast u Evropi je dosta ispod američkog, a u Japanu je nedavno dišlo do dramatičnog usporenja. Kina i Indija su dve azijske zemlje koje beleže njaveći privredni rast. Najveći deo kineskog razvoja pripisuje se sve većem izvozu na američko tržište. Džim Smit odbacuje tvrdnje da je potrebno da američka privreda dodatno uspori rast, kako bi došlo do smanjenja uvoza i trgovinskog deficite.

«Kada bi u SAD došlo do usporenja, onda bi privredni rast u celom svetu bio znatno niži. A teško je zamisliti lošije vesti od tih za Latinsku Ameriku, koja se najviše oslanja na izvoz nafte u SAD.»

Stepen privrednog rasta neće uticati na američku centralnu banku, koja bi – prema očekivanjima – iduće sedmice ponovo trebala da podigne kamatne stope.

XS
SM
MD
LG