Linkovi

Oko 40 miliona Amerikanaca ne raduje se proljeću jer uz lijepo vrijeme ono obično nosi alergije


Proljeće je stiglo u sve krajeve Amerike. Cvijeće i drveće cvjetaju, a gužvu u ljekarskim ordinacijama prave oni koji pate od alergija. Veliki broj Amerikanaca pati od sezonskih alergija i barem jednom mjesečno prima anti-alergijske injekcije. Naučnici i dalje tragaju za jednostavnijim i efikasnijim tretmanima.

U Evropi, popularna alternativa injekcijama su kapi sa visokom dozom alergenskog ekstrakta, koje se stavljaju ispod jezika. Primjera radi, osoba alergična na polen trave dobija ekstrakt tog polena i postrepeno se organizam navikava. Harold Nelson kaže da je riječ o dugotrajnom postupku, baš kao i sa injekcijskim tretmanom. Međutim za uzimanje kapi vam nije potreban odlazak u ambulantu. Antialergijske kapi sada se testiraju i u Americi.

Testiraju se i nasalni sprejevi, koji uistinu mogu da spriječe alergijske reakcije. Sprej obično djeluje nakon 45 minuta. Pored toga – alergijske reakcije tretiraju se i ultraljubičastim zracima. Riječ je o osvjetljavanju nosne duplje UV zracima tri puta sedmično, čime se ćelije koje izazivaju alergiju parališu. Doktor Nelson kaže da su rezultati tetsova impresivni i da su korištenjem sva tri metoda - simptomi veoma umanjeni.

XS
SM
MD
LG