Linkovi

Ramsfeld podržao istraživanja oružja koje prodire u zemlju 


Predlog je izazvao protivljenje nekih članova Kongresa, koji se plaše da bi takva vrsta oružja mogla da izazove priličnu količinu nuklearnih čestica.Sekretar Ramsfeld kaže da se postojećom opremom za iskopavanje na terenu od punog kamena za jedan dan može napraviti rupa duboka šest metara, veličine košarkaškog igrališta. On ističe da je 70 zemalja upotrebilo takvu opremu kako bi napravile podzemne objekte, koji su izvan domašaja većine američkog savremenog oružja, osim jednog.

«Jedina stvar koju mi imamo je vrlo veliko, vrlo prljavo, orgomno nuklearno oružje. Znači izbor je, da li želimo da nemamo ništa i veliko prljavog nuklearno oružje ili bi radije da imamo nešto između. To je ono o čemu raspravljamo»

Sekretar Ramsfeld odgovarao je na pitanje demokratskog senatora Dajane Fajnstin iz Kalifornije, koja je izrazila protivljenje planu da se naredne godine potroši više od osam miliona dolara na proučavanje oružja koje prodire u zemlju, pogotovo ako se izabere nuklearna opcija od 100 kilotona, o kojoj se dugo diskutovalo.

«Ne mogu da shvatim zbog čega nastavljate sa ovim programom, kada zakoni fizike ne dozvoljavaju da projektil ode dovoljno duboko bi se izbeglo širenje radijacije na stotine miliona kvadratnih metara»

Međutim, Ramsfeld je tvrdio da uprkos tome što postoji mogućnost da se upotrebom nuklearnog oružja koje prodire u zemlju pojavi radijacija, to bi bilo mnogo manje nego u slučaju da savremeno oružje udari u metu ispod zemlje.

«Mi predlažemo da se nešto uradi kako bismo utvrdili da li smo sposobni da razvijamo ili dizajniramo nešto što će nam omogućiti prodiranje, ne uz veliku nuklearnu eksploziju, već bilo uz konvencionalnu ili manju nuklarnu moć, u slučaju da SAD u nekom trenutku u budućnosti odluče da žele da se prihvate jednog takvog projekta. Meni se čini da to proučavanje u potpunosti ima smisla»

Na pretresu pred senatskim podkomitetom sa sekretarom Ramsfeldom pojavio se i visoki oficir američke vojske, general armije Ričard Majers, koji je odgovarajući na sumnje senatora Fajstin, napomenuo da nema razloga za zabrinutost zbog velikog nukelarnog oružja koje prodire u zemlju. On je dodao da bi se u okviru istraživanja koje je planirano za narednu godinu samo analiziralo sadašnje konvencionalno i slabije nuklearno oružje, kako bi se utvrdilo mogu li se njihove čaure ojačati, što bi im omogućilo da prodru u podzemne objekte.

XS
SM
MD
LG