Linkovi

Predsednik Buš od saudijskog prestolonaslednika, princa Abdulaha, tražio da utiče na formiranje razumnih cena nafte


U Sjedinjenim Državama raste zabrinutost zbog sve viših cena sirove nafte u svetu, koje izazivaju poskupljenje benzina u zemlji. Kada se američki predsednik Buš juče sastao sa saudijskim prestolonaslednikom, princom Abdulahom, na svom ranču u Krofordu u Teksasu, na vrhu njihovog dnevnog reda je bila cena energije.

Pre dolaska princa Abdulaha na njegov ranč, predsednik Buš je novinarima rekao da prestolonaslednik razume da je veoma važno osigurati razumne cene nafte.

“Visoka cena nafte će da šteti tržištu. I on to zna. Radujem se što ću da razgovaram o tome sa njim isto kao što ćemo popričati i o mogućnostima njegove zemlje da proizvede više nafte. To je važno pitanje”, rekao je Buš.

Posle njihovog susreta, Adel Al-Džubeir, prestolonaslednikov spoljnopolitički savetnik, izjavio je da Saudijska Arabija ima kapacitet da poveća proizvodnju - što je i obećala. Ali je rekao da problem nije u tome.

“Uvereni smo da cena sirove nafte ne odslikava pravu dimenziju ponude i potražnje. Danas nema nestašice nafte u svetu. Ono što vidimo je nedostatak rafinerija, nedovoljna infrastruktura i takve stvari, koje utiču na povećanje cene proizvoda”, objasniio je Al-Džubeir, dodavši da strahovanje zbog nestabilnosti u državama koje proizvode naftu, kao što je Irak, takođe utiče na povećanje. Isto kao i ogroman rast potrošnje u Kini i Indiji, gde potražnja energije raste izuzetno brzo. Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, rekao je da je na američko-saudijskim razgovorima bilo reči o svemu tome i drugim aspektima ponude i potražnje. Hedli je rekao da je saudijska delegacija došla u Sjedinjene Države sa planom za poboljšanje situacije.

“Plan se odnosi na osnovno pitanje koje se postavlja kada se govori o ceni, a to je pitanje dostupnosti nafte i dostupnih kapaciteta. Naravno, povećanje kapaciteta i kapaciteta proizvodnje je ono što čini naftu dostupnom i stabilizuje tržište na nivou cena za koji i Sjedinjene Države i Saudijska Arabija smatraju da treba da bude takav da obezbedi odgovarajući povraćaj za dalje ulaganje, ali ne i toliko visok da šteti tržištu i svetskoj ekonomiji”, objasnio je Stiven Hedli.

Bivši američki ambasador u Saudijskoj Arabiji, Volter Katler, nije iznenađen što su Saudijci toliko kooperativni i podseća da su oni zajedno sa Sjedinjenim Državama godinama održavali stabilnost cena.

“I ne mislim da je to ikada priznato, da je iskreno priznata mera do koje nam je zajednički interes da cena nafte bude razumna. I da dobro sarađujemo”, kaže bivši ambasador, dodajući da očekuje da će se to i nastaviti. Ipak, ambasador Katler za povećanje cena goriva okrivljuje i Amerikance - zbog neobuzdane potrošnje.

“U ovoj zemlji, glavna stvar je korišćenje nafte za transport. Takođe, i dalje smo potpuno zaljubljeni u naše sportske i terenske džipove i kamionete.”

Ta vozila koriste neuporedivo više goriva od većine automobila - što stvara veću potražnju za benzinom i utiče na dalje povećanje cene nafte.

XS
SM
MD
LG