Linkovi

EU neće izostaviti Kosovo iz procesa stabilizacije i pridruživanja balkanskog regiona


Obećavajući da nema povratka na stanje od prije 1999. godine, evropski komesar za prossirenje, Oli Ren, naglašava da će ova i naredna godina biti ključne za Kosovo.

"Standardi postavljeni od strane UN, koji se tiču vladavine prava, prava i zaštite manjina te decentralizacije, biće razmatrani ovog ljeta i ako rezultati dostignutih standarda budu pozitivni, treba očekivati da razgovori o kosovskom statusu započnu na jesen".

Komisija, umjesto političkih aspekata kosovskog pitanja, naglašava ekonomski- razvoj, finansijski sistem, te regionalnu saradnju. Ukazuje se, s tim u vezi, na činjenicu da je i pored dosadašnjih 1,6 milijardi eura evropske pomoći, nezaposlenost na Kosovu alarmantna, da je bruto-nacionalni dohodak dostigao tek 1000 eura, što je tri puta manje od, primjerice, Bugarske i Rumunije, koje bi se trebale pridružiti Uniji 2007. godine...

Ipak, za komesara Rena, pominjanje kosovske budućnosti je neodvojivo od dijaloga sa Beogradom - S tim u vezi, upozorava da tok dijaloga sa Prištinom neće usporiti državnu zajednicu u evropskim integracijama, naprotiv, konstruktivan odnos Beograda u tom dijalogu može biti od koristi za njegove evropske integracije, poruka je evropskog komesara.

"Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da zauzmu konstruktivan pristup i razgovaraju na otvoren i konstruktivan način. Dijalog Beograda i Prištine je neophodan. Predsjednik Srbije, Boris Tadić, je pozvao kosovskog predsjednika, Ibrahima Rugovu, na direktne razgovore- pozivamo kosovske lidere da se sustrenu i razgovaraju sa srpskim liderima".

XS
SM
MD
LG