Linkovi

Crnogorska vlada pojačava svoje aktivnosti na dostizanju nezavisnosti


Crnogorski premijer Milo Đukanović želi da vjeruje da će Vlada Srbije nastaviti da sarađuje sa međunarodnim institucijama kako bi Savjet ministara Evropske unije krajem mjeseca potvrdio odluku Evropske komisije o pozitivnoj Studiji o izvodljivosti Pozitivna Studija o izvodljivosti ne znači mnogo ukoliko se ne nastavi kontinuirana i odgovornija saradnja sa svim međunarodnim institucijama, posebno sa Hagom, kazao je Đukanović novinarima u Podgorici.

Ukazujući da je Brisel nagovijestio mogućnost suspenzije procesa evropskih integracija, Đukanović je ocijenio da je nastavak te saradnje od izuzetne važnosti. Govoreći o državnom pitanju Crne Gore, Đukanović je kazao da crnogorska vlada u posljednje vrijeme pojačava svoje aktivnosti na dostizanju nezavisnosti, ali i da ona tokom čitavog svog mandata predano radi da pridobije podršku cijele javnosti za realizaciju te ideje. Đukanović je ponovio da je postojeći Zakon o referendumu usaglašen sa međunarodnim standardima i saopštio da je za Vladu u Podgorici neprihvatljiva ideja da se u Crnoj Gori eksperimentiše sa standardima koji ne važe za druge države.

Lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović kazao je da je uslov za postizanje unutar-crnogorskog konsenzusa u vezi sa najvažnijim političkim pitanjima odlazak šefa crnogorskog režima Mila Đukanovića. On je istakao kako očekuje da će, nakon dobijanje pozitivne Studije o izvodljivosti, doći do defanzive indipendističkih snaga i da će veliki napredak državne zajednice ka evropskim integracijama zadati veliki udarac, kako se izrazio, separatističko-destruktivnim snagama u Crnoj Gori. Lider SNP-a smatra da će pozitivna Studija o izvodljivosti i Sporazum o izmjeni Ustavne povelje, u kojem je navedena potreba prisustva Evropske unije i poštovanje međunarodnih standarda u slučaju raspisivanja referenduma, otežati poziciju Đukanovićeve vlasti.

XS
SM
MD
LG