Linkovi

Ruski svemirski brod «Sojuz» pristao uz Medjunarodnu svemirsku stanicu


Američki i italijanski astronauti Džon Filips i Roberto Vituri i ruski kosmonaut, Sergej Krikaljov, su, po pristajanju, prešli iz «Sojuza» u Medjunarodnu svemirsku stanicu gde su se sastali sa članovima dosadašnje posade - Rusom Saližanom Šaripovom i Amerikancem Lirojem Čaom, koji su na stanici takodje proveli šest meseci.

Sva petorica su se potom pojavila na tv ekranima u kontroli misije na zemlji. Saližan Šaripov je poželeo dobrodošlicu novim članovima posade i rekao da je sve spremno da oni preuzmu dužnost. Džon Filips i Sergej Krikaljov će na stanici provesti narednih šest meseci, a jedan od njihovih glavnih zadataka će biti da je pripreme za pristajanje američkog šatla Diskaveri, po prvi put posle dve godine. Letovi svemirskih šatlova su obustavljeni posle udesa šatla «Kolumbija» u kojem je stradalo svih sedmoro astronauta koji su se nalazili u njemu.

Novi članovi posade će snimati približavanje «Diskaverija» Medjunarodnoj svemirskoj stanici, što bi trebalo da pomogne da se proceni da li su obimni radovi na poboljšanju izolacionog omotača šatla bili uspešni. Naime, cepanje delova izolacionog materijala dovelo je do udesa šatla «Kolumbija» prilikom njegovog ulaska u atmosferu pri povratku na zemlju. Italijan Roberto Vituri je na Medjunarodnoj svemirskoj stanici u ime Evropske svemirske agencije. On bi tokom narednih osam dana trebalo da obavi niz eksperimenata i da se zatim vrati na zemlju modulom «Sojuz», zajedno sa dosadašnjima članovima posade, Šaripovom i Čaom. Letelice tipa «Sojuz» su bile jedina veza sa Medjunarodnom svemirskom stanicom otkako su američki svemriski šatlovi prizemljeni pre dve godine, posle udesa «Kolumbije».

XS
SM
MD
LG