Linkovi

Džon Keri čestitao Srbiji i Kosovu


Američki državni sekretar Džon Keri

Američki državni sekretar odao priznanje vladama Kosova i Srbije na "donošenju teških odluka koje će ih približiti integraciji u Evropu"

Američki državni sekretar Džon Keri čestitao je Srbiji i Kosovu na sporazumu o normalizaciji odnosa, postignutom uz posredstvo Evropske unije.

“Ovaj sporazum zasnovan na principima normalizacije odnosa zahtevao je kompromise i političku hrabrost od obe strane i ja odajem priznanje vladama Kosova i Srbije na donošenju teških odluka koje će ih približiti njihovim ciljevima integracije u Evropu. Pozivam obe zemlje da brzo i u potpunosti primene sve do sada postignute dogovore kako bi svi oni koji žive na Kosovu i u Srbiji mogli da nastave da grade miroljubiviju i prosperitetnu budućnost”, kaže se u Kerijevom saopštenju.

“Sjedinjene Države ostaju duboko predane želji da Srbija, Kosovo i čitav region ostvare svoju želju integrisanja u Evropu, slobodnu, celovitu i u miru”, kaže se u saopštenju američkog državnog sekretara.

Američke ambasade u Beogradu i Prištini takođe su izdale saopštenje sa čestitkama Srbiji i Kosovu na postignutom sporazumu o normalizaciji odnosa.

U saopštenju se kaže se da ambasade “sa dobrodošlicom dočekuju ovaj pozitivan razvoj događaja kao važan korak ka normalizaciji odnosa za dobrobit građana obe zemlje”. Ambasade su takođe odale priznanje upornosti visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i njenom timu, kao i rukovodećim ulogama dvojice premijera i njihovim timovima.

“Nastavićemo da pružamo podršku primeni tog sporazuma i daljoj normalizaciji, koja je od kritične važnosti za evropsku budućnost obe zemlje”, kaže se u saopštenju američkih ambasada u Beogradu i Prištini.
XS
SM
MD
LG