Linkovi

Ketrin Ešton posetiće Beograd i Prištinu


Visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije, Ketrin Ešton

Na jučerašnjim razgovorima predstavnika Srbije i Kosova sa spoljnopolitičkom predstavnicom Evropske unije nije postignut nikakav dogovor

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton posetiće Beograd i Prištinu 14. marta, kako bi bila nastavljena seledeća runda razgovora zakazanih za 20. mart.

U međuvremenu, učesnici jučerašnjih razgovora u Briselu dali su tri različite ocene poslednje runde dijaloga između Prištine i Beograda.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je posle razgovora sa Ketrin Ešton u Briselu izrazio optimizam da su dve strane bliže dogovoru, jer je, kako je rekao, kosovska strana popustila:

“Priština koja je do sada insistirala na tome da svako rešenje mora da se uklopi u njihove zakonske okvire, popustila je”, izjavio je Nikolić, a prenela agencija Tanjug.

Kosovski mediji javljaju da je predsednik Kosova, Hašim Tači konstatovao da u jučerašnjem razgovoru sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem u Briselu nije postignut kompromis, ali je dodao da i dalje veruje u uspeh dijaloga.

Međutim, srpski premijer Ivica Dačič je bio mnogo manje optimističan. Na konferenciji za novinare u Beogradu Dačić je ocenio da je Srbija daleko od potpisivanja dogovora i sporazuma sa predstavnicima vlasti u Prištini po pitanju zajednice srpskih opština. Kako javlja novinska agencija Beta, povodom Nikolićeve izjave da je Priština popustila, Dačić je rekao da je “Priština popustila u odnosu na stavove od pre dva do tri sastanka, ali ne i u suštinskim pitanjima.”
XS
SM
MD
LG