Linkovi

Asteroid proleteo kraj zemlje


Asteroid 2012 DA14 proleteo je kraj zemlje bliže od mnoštva geostacionarnih komunikacionih satelita
Asteroid 2012 DA14 proleteo je kraj zemlje bliže od mnoštva geostacionarnih komunikacionih satelita

Američka svemirska agencija NASA kaže da je asteroid 2012 DA14 prošao kroz tačku svoje putanje najbližu zemlji i da se sada udaljava

Američka svemirska agencija NASA objavila je da je u 20 časova i 25 minuta po srednjoevropskom vremenu asteroid 2012 DA14 proleteo najbliže zemlji i da se sada udaljava od nje.

Polučasovno praćenje asteroida iz Laboratorije za mlaznu propulziju, u Kaliforniji, bilo je ilustrovano animacijom koja je pokazivala položaj asteroida u odnosu na zemlju, kao i prenosom uživo iz opservatorija u Australiji, u čijem području je asteroid bio najbliži. Zbog noćne ekspozicije asteroid je izgledao kao svetla crtica naspram noćnog neba.

Naučnici američke svemirske agencije kažu da je zemljina gravitacija donekle skrenula asteroid sa njegovog puta tako da će on, kada kroz tridesetak godina bude ponovo posetio zemlju, proleteti nešto bliže, ali još uvek na bezbednoj udaljenosti.

Asteroid DA14 sada se kreće na sever i preleteće preko Istočne Evrope i Severnog pola pre nego se izgubi u dubinama svemira.
XS
SM
MD
LG