Linkovi

Rakete neće skoro stići u Siriju


Sirijski predsednik Bašar al-Asad, tokom intervjua za libansku televiziju Al-Manar
Sirijski predsednik Bašar al-Asad, tokom intervjua za libansku televiziju Al-Manar

Ruski izvori kažu da isporuka savremenih raketa tipa S-300 neće početi pre septembra

Ruski mediji prenose izjavu jednog izvora iz ruske industrije naoružanja da Rusija još nije isporučila protivavinske rakete Siriji i da to neće učiniti možda za nekoliko meseci.

Pomenuti izvor rekao je ruskoj novinskoj agenciji Interfaks da isporuka savremenih raketa tipa S-300 neće početi pre septembra.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad juče je nagovestio da je već primio novo oružje iz Rusije i zapretio odmazdom ako Izrael bude ponovo sprovodio vazdušne napade na njegovu zemlju.

Rusija je obećala da će dostaviti Siriji protivavionske rakete, rekavši da će to doprineti odvraćanju stranih sila od mešanja u građanski rat u Siriji.

U intervjuu za libansku televiziju Al-Manar, Asad nije jasno rekao da li novo naoružanje obuhvata i raketni sistem S-300.

“Sve što smo se dogovorili sa Rusijom biće sprovedeno, a nešto od toga je već sprovedeno nedavno. Mi i Rusi nastavljamo da sprovodimo te ugovore”, rekao je Asad.

Izrael je zapretio da će silom sprečiti transfer jer bi se njegov glavni civilni aerodrom našao u dometu raketa S-300. Ranije ovog meseca Izrael je napao, kako se smatra, jedan konvoj naoružanja u Damasku za koji kaže da je bio namenjen libanskoj ekstremističkoj grupi Hezbolah.

U međuvremenu, sirijski vojnici i njihovi saveznici iz Hezbolaha približili su se zauzimanju grada Kusaira, na glavnom putu između Damaska i mediteranske obale, koji je važna linija snabdevanja i za sirijsku vojsku i za pobunjenike.
XS
SM
MD
LG