Linkovi

Ruske rakete stigle u Siriju


Ruske protivavionske rakete tipa S-300
Ruske protivavionske rakete tipa S-300

Prema libanskim medijima, sirijski predsednik Bašar al-Asad potvrdio je dolazak prve pošiljke ruskih protivavionskih raketa tipa S-300

Libanski mediji kažu da je sirijski predsednik Bašar al-Asad saopštio da je primljena prva pošiljka ruskih protivavionskih raketa koje bi mogle da mu pomognu u sprečavanju strane vojne intervencije u njegovom sukobu sa pobunjenicima.

Prema tim izveštajima, Asad je u jednom intervjuu za libansku televiziju Al-Manar, koji bi trebalo da bude emitovan kasnije danas, potvrdio dolazak pošiljke raketa tipa S-300. Televizija Al-Manar je pod kontrolom libanske ekstremističke grupe Hezbolah, koja podržava Asadov režim.

Za sada nema nezavisnih potvrda o dolasku te pošiljke, niti bilo kakvog saopštenja od Rusije. Ako bude potvrđena, isporuka savremenih ruskih raketa predstavljaće znatno unapređenje Asadove protivavionske odbrane.

Rusija, koja je dugogodišnji saveznik Sirije, ranije je obećala da će isporučiti davno naručene rakete, rekavši da će one pomoći Siriji da spreči vazdušne udare snaga koje se protive Asadovom režimu.

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon nagovestio je ove nedelje da bi Izrael mogao da uništi pomenute rakete ako budu isporučene. Izrael strahuje da bi njegov vazdušni prostor mogao da bude u dometu tih raketa što bi ograničilo sposobnost izraelskog vazduhopovlstva da sprečava isporuke sirijskog naoružanja Hezbolahu.

U okviru drugog razvoja događaja, vodeća sirijska opoziciona koalicija saopštila je danas da neće učestvovati u mirovnoj konferenciji za Siriju, koju predlažu Sjedinjene Države i Rusija.

Predstavnik Sirijske nacionalne koalicije rekao je da su razgovori o održavanju takve konferencije idućeg meseca u Ženevi, “besmisleni” u svetlu onoga što pomenuta koalicija smatra brutalnim napadima Asadovih snaga i njihovih saveznika Hezbolaha i Irana, na sirijski narod.
XS
SM
MD
LG