Linkovi

Spor napredak ka miru u Siriji


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun kritikovao sporo odvijanje procesa organizovanja međunarodne mirovne konferencije za Siriju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun kaže da se proces za organizovanje međunarodne mirovne konferencije za okončanje građanskog rata u siriji odvija veoma sporo.

Ban je juče izjavio da još nije odlučeno o ključnim elementima te konferencije, čiji pokrovitelj su Ujedinjene nacije, kao što je pitanje da li će u njoj učestvovati sirijska opozicija i ko će je predstavljati.

“Tek treba da saznamo i da se dogovorimo oko uzajamno prihvatljivog i pogodnog datuma za taj sastanak, kao i da sačekamo ishod diskusija opozicionih grupa o njihovom jedinstvu. Očekujemo da će opozicija istupiti na koherentan i jedinstven način kao jedno predstavništvo”, rekao je Ban Ki-mun.

Vlada Bašara al-Asada načelno je pristala da prisustvuje konferenciji, ali juče je sirijski ministar inostranih poslova Valid al-Moalem insistirao da će predsednik Asad ostati na položaju u najmanju ruku do izbora 2014, dodajući da bi on mogao da se kandiduje za još jedan mandat.

Analitičari kažu da možda neće biti moguće održati mirovnu konferenciju početkom juna, kao što je planirano, ako obe strane nastave da izražavaju nespremnost na ustupke.

Specijalista za Bliski istok i profesor na Australijskom nacionalnom univerzitetu, Bob Bouker, rekao je za Glas Amerike kako je malo verovatno da će dve strane nastojati na političkom rešenju sve dok budu verovale da mogu da pobede u tom konfliktu.

“U ovom trenutku režim nesumnjivo smatra da će na kraju nadvladati. Pobunjenici su daleko od toga da priznaju da neće pobediti. Svaka od zaraćenih strana ima dovoljno spoljne podrške da može da nastavi još dugo”, kaže Bouker.

Druga prepreka tim razgovorima, kaže Bouker, je nesposobnost sirijske opozicije da uspostavi bilo kakvo političko jedinstvo kako bi se pojavila kao ravnopravan partner na pregovorima.

Tokom jučerašnjeg, poslednjeg dana sastanka predstavnika opozicionih grupa u Istanbulu, došlo je do dubokih razmimoilaženja u pogledu rukovodstva i političke orijentacije.
XS
SM
MD
LG