Linkovi

Razgovori SAD-Rusija o Siriji


Dečak na biciklu ispred teško oštećenih zgrada u sirijskom gradu Homsu, 24. maja 2013.

Šefovi američke i ruske diplomatije razgovaraju u čestiri oka u Parizu pokušavajući da organizuju mirovnu konferenciju idućeg meseca

Američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov razgovaraju u Parizu o planovima da se ubrzaju nastojanja za uspostavljanje mira u Siriji, pošto se prethodno šefovi evropskih diplomatija nisu dogovorili o tome da li da šalju oružje pobunjenicima.

Keri i Lavrov razgovaraju danas u četiri oka, u jednom pariskom hotelu, pokušavajući da udahnu život preloženoj mirovnoj konferenciji o Siriji. Njima će se kasnije na radnoj večeri pridružiti francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus.

Sjedinjene Države i Rusija pokušavaju da idućeg meseca organizuju konferenciju zamišljenu kao forum na kome bi sirijska vlada i opozicija mogle da pregovaraju o prelaznoj vladi i okončanju građanskog rata.

U međuvremenu, na današnjem sastanku u Istanbulu, 60-člana vodeća sirijska opoziciona grupa - Sirijski nacionalni savet - sprečila je da liberalna frakcija koju predvodi prosaudijski disident-veteran Mišel Kilo, u punoj meri pristupi tom savezu.

Mislimansko bratstvo sa sedištem u Kataru uspešno je sprečilo to proširenje, koje bi osiguralo veći uticaj Saudijske Arabije u pomenutom savezu. Kilov blok tražio je 22 mesta u koaliciji, a dobio je samo 5.
XS
SM
MD
LG