Linkovi

Inicijative za mir u Siriji


Britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg (levo) u razgovoru sa belgijskim ministrom inostranih poslova Didijeom Rejndersom
Britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg (levo) u razgovoru sa belgijskim ministrom inostranih poslova Didijeom Rejndersom

Diplomate zapadnih zemalja i Rusije kao i sirijske opozicione grupe razmatraju mogućnost održavanja konferencije za zaustavljanje rata u Siriji

Evropska unija, grupa dipomata iz SAD, Rusije i Francuske kao i glavna sirijska opoziciona koalicija odvojeno razmatraju tri inicijative radi okončanja oružanog sukoba u Siriji koji traje već više od dve godine.

Šefovi diplomatija Evropske unije bi danas u Briselu trebalo da odluče da li da produže postojeći embargo na prodaju naoružanja Siriji, čiji je rok istekao u petak. Britanija i Francuska vrše pritisak za usvajanja amandmana kojim bi se omogućilo slanje oružja sirijskoj opoziciji.

Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg je istakao je prošle nedelje da bi u slučaju ukidanja embarga odluka o vojnim isporukama bila doneta kasnije.

U međuvremenu, američki držvani sekretar Džon Keri će kasnije danas u Parizu razgovarati sa svojim ruskim i francuskim kolegama Sergejem Lavrovom i Lorenom Fabijusom o predloženoj mirovnoj konferenciji za Siriju.

SAD i Rusija nastoje da u junu organizuju jedan skup, zamišljen kao forum za pregovore između sirijske vlade i opozicije o uslovima za uspostavljanje prelazne vlade kako bi se zaustavio građanski rat.

Damask je “u principu” prihvatio da učestvuje na predloženoj konferenciji, nazvavši je “dobrom prilikom za rešavanje sirijske krize.”

Opozicija se još uvek nije izjasnila da li će učestvovati u tim razgovorima.

Glavna opoziciona grupa, Sirijska nacionalna koalicija, održava sastanke u Istanbulu, na kojima razmatra da li da podrži pomenutu inicijativu, kao i moguć sastav grupe koja bi učestvovala na tom skupu.
XS
SM
MD
LG