Linkovi

Keri nastavlja misiju mira


Američki državni sekretar Džon Keri prilikom današnjeg susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, u Jerusalimu

Šef američke diplomatije nastoji da privoli Izraelce i Palestince da obnove mirovne pregovore prekinute krajem 2008. godine

Američki državni sekretar Džon Keri vodi drugu rundu razgovora sa izraelskim i palestinskim liderima u nastojanju da nagovori dve strane da obnove pregovore o miru.

Keri će se najpre zadržati dva dana u Izraelu, gde će razgovarati sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, predsednikom Šimonom Peresom i ministarkom pravde Cipi Livni. Posle toga otputovaće za Ramalu, na Zapadnoj obali, gde će razgovarati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Keri kaže da shvata da postoji skepticizam pa čak i cinizam prema odavno prekinutim mirovnim razgovorima, ali kaže da je optimista prema mogućnosti da se nađe način za njihovo obnavljanje.

“Postoji višegodišnje gorko razočaranje. Mi se nadamo da ćemo, ako budemo metodični, pažljivi, strpljivi, ali detaljni i uporni, moći da napravimo stazu koja bi mogla da iznenadi ljude ali svakako stvori i mogućnosti za mir”, rekao je Keri.

Dve strane imaju različita gledišta o problemu izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu. Palestinci žele da te oblasti budu deo njihove buduće države i odbijaju da pregovaraju sa Izraelom dok ne obustavi gradnju. Sa svoje strane, Izrael ne pristaje ni na kakve preduslove za početak razgovora.

Pregovori o miru prekinuti su krajem 2008. godine i od tada je bilo samo nekoliko kratkih sastanaka u septembru 2010.

Ovo je četvrta poseta Džon Kerija tom području otkada je u februaru preuzeo dužnost američkog državnog sekretara.
XS
SM
MD
LG