Linkovi

Ahmadinedžad kritikuje zabrane


Bivši iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsanđani maše novinarima posle podnošenja kandidature za predsedničke izbore koja mu je kasnije odbačena
Bivši iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsanđani maše novinarima posle podnošenja kandidature za predsedničke izbore koja mu je kasnije odbačena

Aktuelni iranski predsednik kaže da je njegov saradnik, koji je podneo kandidaturu za predsedničke izbore, nepravedno diskvalifikovan

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad branio je kanidaturu svog bliskog saradnika, kome su vlasti zabranile da se kandiduje na junskim predsedničkim izborima.

Iransko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je Savet čuvara islamske revolucije, vrhovno iransko telo nadležno za izbore, odbilo kandidaturu Esfandiara Rahima Mašeija, bliskog Ahmadinedžadovog saradnika kao i kandidaturu bivšeg predsednika Akbara Hašemija Rafsandžanija, za predsedničke izbore koji će se održati 14. juna.

Savet čuvara islamske revolucije je telo sastavljeno od šest klerika i šest pravnih stučnjaka, koje direktno ili indirektno bira vrhovni iranski verski vođa.

Ahmadinedžad je danas opisao Mašeija kao ispravnog, sposobnog i korisnog za zemlju, nazvavši ga žrtvom nepravde. Iranski predsednik je na svom vebsajtu naveo da je rešen da ospori njegovu diskvalifikaciju kod Vrhovnog verskog vođe ajatole Ali Hameneja.

Ahmedinedžad i njegovi saradnici izgubili su podršku iranskih ultrakonzervaritvaca posle višegodišnje borbe oko vlasti sa vladajućim klericima.
XS
SM
MD
LG