Linkovi

U nasilju u Iraku poginulo najmanje 55 ljudi


Poprište eksplozije kraj jednog restorana u Basri
Poprište eksplozije kraj jednog restorana u Basri

U eksplozijama automobila bombi, u šiitskom delu Bagdada i u južnom gradu Basri, poginulo je najmanje 55 i ranjeno na desetine ljudi

U talasu eksplozija automobila bombi, u delovima Bagdada naseljenom pretežno šiitima, kao i u južnom gradu Basri, poginulo je najmanje 55 i ranjeno na desetine ljudi.

Funkcioneri su saopštili da je u Bagdadu danas eksplodiralo najmanje devet automobila, od kojih su neki bili parkirani kraj pijaca i prepunih autobuskih stanica.

U jednoj od posebno snažnih eksplozija, u severnom delu Bagdada, poginulo je najmanje 12, a ranjeno 25 ljudi.

Još dva automobila bombe eksplodirala su u Basri, jednom od najvećih iračkih gradova, u kome živi pretežno šiitsko stanovništvo.

Do napada je došlo u jeku naglog povećanja nasilja i visoke zategnutosti između šiitske većine i sunitske manjine u Iraku.

Tokom proteklih nedelju dana u eksplozijama podmetnutih bombi i drugim vrstama nasilja poginulo je više od 150 ljudi, uključujući 70 koji su poginuli u petak u seriji bombaških napada na sunite.

Irački suniti već nekoliko meseci protestuju protiv premijera Nurija al-Malikija, optužujući njegovu vladu da se oglušuje o njihove zahteve i sprovodi masovna hapšenja sunita.

Najnoviji nemiri podstiču strahovanja od povratka na sektaške borbe 2006. i 2007. godine, u kojima je poginulo na desetine hiljada ljudi.

Nasilje je umanjeno od tada ali su Ujedinjene nacije saopštile da je tokom aprila u Iraku poginulo 712 ljudi, što je bio najkrvaviji mesec od juna 2008. godine.
XS
SM
MD
LG