Linkovi

Novi krvavi dan u Bagdadu i Basri


Stanovnici kraj mesta jedne od današnjih eksplozija automobila bombi, u Bagdadskoj četvrti Kamalija
Stanovnici kraj mesta jedne od današnjih eksplozija automobila bombi, u Bagdadskoj četvrti Kamalija

U najnovijem talasu sektaškog nasilja u Iraku, u eksplozijama automobila bombi poginule su najmanje 43 osobe dok je više desetina ranjeno

U eksplozijama automobila bombi, u šiitskom delu Bagdada i u južnom gradu Basri, poginulo je najmanje 43 i ranjeno na desetine ljudi.

Funkcioneri su saopštili da je u Bagdadu danas eksplodiralo najmanje osam automobila, od kojih su neki bili parkirani kraj pijaca i prepunih autobuskih stanica. Još dva automobila bombe eksplodirala su u Basri, jednom od najvećih iračkih gradova, u kome živi pretežno šiitsko stanovništvo.

Do napada je došlo u jeku naglog povećanja nasilja i visoke zategnutosti između šiitske većine i sunitske manjine u Iraku.

Tokom proteklih nedelju dana u eksplozijama podmetnutih bombi i drugim vrstama nasilja poginulo je više od 150 ljudi, uključujući 70 koji su poginuli u petak u seriji bombaških napada na sunite.

Irački suniti već nekoliko meseci protestuju protiv premijera Nurija al-Malikija, optužujući njegovu vladu da se oglušuje o njihove zahteve i sprovodi masovna hapšenja sunita.

Najnoviji nemiri podstiču strahovanja od povratka na sektaške borbe 2006. i 2007. godine, u kojima je poginulo na desetine hiljada ljudi.

Nasilje je umanjeno od tada ali su Ujedinjene nacije saopštile da je tokom aprila u Iraku poginulo 712 ljudi, što je bio najkrvaviji mesec od juna 2008. godine.
XS
SM
MD
LG