Linkovi

U tri dana Pjongjang lansirao 6 raketa


Severnokorejske rakete redovno se prikazuju na vojnim paradama u Pjongjangu
Severnokorejske rakete redovno se prikazuju na vojnim paradama u Pjongjangu

Lansiranje raketa kratkog dometa, koje su sve pale u more kraj severnokorejske obale, izazvalo je uznemirenje u susednim zemljama

Severna Koreja lansirala je danas još dve rakete kratkog dometa u more kraj svoje istočne obale, čime je u poslednja tri dana lansirano ukupno šest raketa.

Južnokorejski ministar odbrane je saopštio da je jedna raketa lansirana jutros, a druga posle podne, i da su obe pale u Istočno more, koje takođe nosi naziv Japansko more.

Najnovije lansiranje raketa usledilo je posle lansiranja tri rakete u subotu i još jedne u nedelju, uprkos pozivima Južne Koreje i drugih zemalja u regionu, kao i Ujedinjenih nacija, da se Pjongjang uzdrži od takvih proba.

Severna Koreja je odbacila te kritike, rekavši da je vojna obuka legitimno pravo svake suverene države.

Severna Koreja rutinski lansira rakete kratkog dometa u svojim teritorijalnim vodama. Međutim, najnovije probe - za koje analitičari kažu da su verovatno lansirane pomoću novog višecevnog bacača - obavljene su u jeku pojačanih tenzija na korejskom poluostrvu. Pjongjang je od marta nekoliko puta zapretio napadom na Južnu Koreju, dok je Sjedinjenim Državama pretio nuklearnim udarom.

SAD, Rusija i UN ponovo su pozvale Severnu Koreju na uzdržanost. U Seulu, portparol Ministarstva za ujedinjenje rekao je da su poslednje raketne probe severnog suseda “provokativne i za žaljenje.”
XS
SM
MD
LG