Linkovi

Helikopter sa pogonom na ljudske mišiće


Pilot Kolin Gor rukama i nogama okreće elise helikoptera sa pogonom na ljudske mišiće
Pilot Kolin Gor rukama i nogama okreće elise helikoptera sa pogonom na ljudske mišiće

Studenti Univerziteta države Merilend grade eksperimentalni helikopter kojim žele da osvoje nagradu Sikorski, vrednu 250 hiljada dolara

1980. godine Američko helikoptersko društvo raspisalo je nagradu od 250 hiljada dolara za gradnju helikoptera sa pogonom na ljudske mišiće. Uslov je da helikopter lebdi najmanje 60 sekundi, da ne izađe iz prostora od 10 kvadratnih metara i da bar za trenutak dostigne visinu od 3 metra. Tim studenata tehnike sa Univerziteta države Merilend uveren je da će osvojiti tu nagradu.

Nešto što je izgledalo nemoguće pre tri godine, kada je menadžer projekta Vilijam Staruk postao doktorant na Univerzitetu države Merilend, sada izgleda na dohvatu ruke.

“Lebdeo je 60 sekundi i tokom drugog leta dostigao visinu od tri metra – što su dva od tri uslova za nagradu Sikorski. Nadamo se da ćemo sada to kombinovati tokom istog leta, sa možda nešto većom visinom, i uspeti da održimo stabilnost”, kaže Staruk.

Tim od 50 dobrovoljaca sagradio je helikopter Gamera II od stakloplastike, balse i drugih lakih materijala. Elisa je montirana sa donje strane umesto odozgo.

“Elisa sa donje strane zahteva manje snage na početku, ali sa visinom pilotu je sve teže”, kaže Staruk.

Idealan probni pilot je mršav i jak, kao postdiplomac Kolin Gor.

“Imam jake mišiće u poređenju sa ostatkom tela”, kaže Gor.

Okretanjem pedala rukama i nogama pilot preko žljebastih točkova premotava konopac sa kalema na elisama na kalem kraj svojih nogu.

“Pokušavamo da ga kontrolišemo jer je jedan od zahteva da se ne zanosi ustranu”, kaže pilot Kolin Gor.

Tokom probnih uzletanja doktorant Elizabet Vejner pomaže pilotu i timu za podršku.

Helikopter je nedavno pretrpeo oštećenje pa se tim sastao da bi razmotrio uzrok.

Uprkos nevoljama Vejner i Staruk se slažu da projekat donosi satisfakciju.

“Ovo je bila prilika da iskusimo projektovanje i probne letove, što se retko događa. Veliko je zadovoljstvo graditi nešto ovakvo, leteti na njemu i pokušavati da se ostvari nemoguće”, kaže Staruk.

“Važno mi je da smo to uradili i da smo u tome prvi”, dodaje Elizabet Vejner.

Izazov da se prijave za takmičenje uputio im je pre četiri godine profesor aeronautike Inderđit Čopra, koji kaže da je ponosan na svoje studente.

“Veoma ću se radovati kada ga budu završili”, kaže Čopra.

Pilot Kolin Gor je spreman.

“Osećam da sam u prvom planu ali moj posao je u stvari najlakši jer samo treba da napregnem mišiće i pružim im ono što zaslužuju”, kaže Gor.

Tim Gamera II planira da u roku od dva meseca ponovo pokuša da osvoji nagradu za prvi helikopter sa pogonom na ljudske mišiće.
XS
SM
MD
LG