Linkovi

Prva planeta otkrivena novom metodom


Do sada, naučnici su otkrivali planete na osnovu promene svetlosti zvezda ispred kojih proleću kružeći oko njih
Do sada, naučnici su otkrivali planete na osnovu promene svetlosti zvezda ispred kojih proleću kružeći oko njih

Nov metod otkrivanja planeta van sunčevog sistema zasniva se na Ajnštajnovoj teoriji relativnosti

Izraelski i američki naučnici prvi put su pronašli jednu planetu van sunčevog sistema koristeći nov metod zasnovan na Ajnštajnovoj teoriji relativnosti. Do sada, daleke planete pronalažene su uz pomoć merenja slabljenja svetlosti njihovih zvezda kada ih planete zaklanjaju prolazeći ispred njih.

Novootkrivena planeta, označena kao Kepler 76b, otkrivena je uz pomoć tri slaba efekta koji se događaju istovremeno, dok planeta obleće oko svog sunca. Jedna od njih je promena brzine i pravca svetlosti zvezde pod uticajem gravitacionog polja planete.

Naučnici na univerzitetu u Tel Avivu i u Smitsonovom centru za astrofiziku, na Univerzitetu Harvard, takođe su merili fizičku deformaciju zvezde pod uticajem gravitacije planete kao i svetlost drugih zvezda koja se odbija od površine planete.

Planeta Kepler 76b je oko 25 odsto veća od Jupitera i ima dvaput veću masu. Pronađena je u sazvežđu Signus, na oko 2 hiljade svetlosnih godina od zemlje.

Sa sadašnjom tehnologijom ovaj nov metod ne omogućava otkrivanje planeta veličine zemlje, ali naučnik Avi Leb, koji je prvi predložio ovaj metod, kaže da je to još jedan postupak u arsenalu kojim astronomi osmatraju nebo tragajući za planetama na kojima je moguć život.
XS
SM
MD
LG