Linkovi

Putin i Netanjahu razgovarali o Siriji


Izraelski premijer benjamin Netanjahu i ruski predsednik Vladimir Putin, prilikom susreta u Sočiju

Ruski predsednik i izraelski premijer razgovarali u sklopu nastojanja zapadnih sila i Rusije da organizuju mirovnu konferenciju o Siriji

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da Izrael i Sirija mogu da sarađuju u uspostavljanju veće stabilnosti i bezbednosti na Bliskom istoku.

Netanjahu je to izjavio u Sočiju, gde je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o situaciji u Siriji.

Izrael i zapadne zemlje zabrinjava mogućnost prodaje savremenog ruskog protivavionskog oružja Siriji, što bi komplikovalo moguće vazdušne napade na snage predsednika Bašara al-Asada.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je prošle nedelje da njegova vlada razmatra mogućnost prodaje oružja Siriji prema važećim ugovorima, ali nije rekao da li bi to obuhvatilo i savremene raketne baterije tipa S-300.

Razgovori u Sočiju vode se u sklopu nastojanja da se organizuje međunarodna mirovna konferencija o Siriji, koju su prošle nedelje predložile Sjedinjene države i Rusija.

Predsednik Putin je ranije razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i britanskim premijerom Dejvidom Kameronom o planu da se za isti sto dovedu predstavnici sirijske vlade i pobunjenika. Za sada ni jedna od te dve strane nije saopštila da li bi pristala da učestvuje na takvoj konferenciji.

Situacija u Siriji ostaće u središtu pažnje i kasnije ove nedelje kada će generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, otputovati na razgovore sa ruskim funkcionerima.
XS
SM
MD
LG