Linkovi

Keri: Prelazna vlada bez Asada


Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov tokom zajedničke konferencije za medije, u Moskvi
Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov tokom zajedničke konferencije za medije, u Moskvi

Američki državni sekretar želi dogovor sirijske vlade i opozicije o uspostavljanju prelazne vlade bez Bašara al-Asada

Američki državni sekretar, Džon Keri zaoštrio je svoj stav u vezi sa sudbinom sirijskog predsednika, rekavši da Bašar al-Asad neće biti deo prelazne vlade, koja bi trebalo da pokuša da izvuče zemlju iz građanskog rata.

Tokom posete Rimu, američki državni sekretar Džon Keri sastao se sa ministrom spoljnih poslova Jordana, Naserom Džudehom, i izjavio da je cilj postići političko rešenje sa kojim će se složiti sirijska vlada i protivnici predsednika Sirije, Bašara al Asada.

“Ministar spoljnih poslova će raditi sa nama, kao i do sada, u pokušaju da se sve strane dovedu za pregovarački sto, kako bi osnovali prelaznu vladu uz saglasnost obe strane. Jasno je, barem prema našoj proceni, da Asad neće biti deo te prelazne vlade”.

Ovaj komentar je pojasnio stav Sjedinjenih Država. Keri je rekao da je za njega kao pojedinca “nemoguće” da zamisli da Asad bude na čelu Sirije u budućnosti, ali je naglasio da nije na njemu da odluči o Asadovoj sudbini.

Najveća sirijska opoziciona koalicija već dugo vremena zahteva da bilo koji mirovni proces počne time što će Asad i visoki bezbednosni zvaničnici podneti ostavke.

Keri je u Rimu izjavio i da će Sjedinjene Države poslati još humanitarne pomoći Sirijcima u iznosu od 100 miliona dolara. Od te svote, 43 miliona je namenjeno Jordanu, u koji je u protekle dve godine izbeglo više od pola miliona ljudi iz Sirije.

Ranije ove nedelje, Keri se u Moskvi sastao sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovim, koji je insistirao da Sirijci moraju da budu oni koji će odluče o budućnosti Bašara al-Asada, dugogodišnjeg ruskog saveznika. Njih dvojica su, međutim, izrazili nadu da će u kasnije tokom meseca biti organizovana međunarodna konferencija, kako bi se pokrenuli mirovni razgovori o Siriji.

Diplomate kaže da će pokušati da ubede dve strane da pristupe pregovorima, zasnovanim na planu da se osnuje prelazna vlada, dok ne budu raspisani izbori.

Najveće svetske sile su podržale taj plan u Ženevi u junu 2012. Međutim tada nije bilo precizirano da li će Asad moći da ostane predsednik.
XS
SM
MD
LG