Linkovi

Severna Koreja ublažava napetost


Južnokorejska predsednica Park Gen-hje u pratnji generalmajora Majkla Liningtona na ceremoniji polaganja venca na grobove neznanih vojnika
Južnokorejska predsednica Park Gen-hje u pratnji generalmajora Majkla Liningtona na ceremoniji polaganja venca na grobove neznanih vojnika

Severna Koreja je premestila dve svoje rakete srednjeg dometa sa lansirne rampe na istočnoj obali što se tumači kao ublažavanje napetosti

Američki funkcioneri kažu da je Severna Koreja pomerila dve svoje rakete srednjeg dometa sa lansirnog položaja, što se tumači kao ublažavanje napetosti na Korejskom poluostrvu.

Funkcioneri američke odbrane, koji su tražili da im se ne pominju imena, sinoć su izjavili da je Pjongjang nedavno premestio dve rakete tipa Musudan sa lansirne rampe na severnokorejskoj istočnoj obali. Južnokorejski mediji takođe su izvestili o tome.

Vašington je nedeljama upozoravao da bi Severna Koreja mogla da lansira do sada neisprobane rakete Musudan, koje imaju domet od 3500 kilometara, dovoljan da dosegnu nekoliko američkih ciljeva u tom regionu.

Viši direktor za azijske odnose u Beloj kući, Danijel Rasel, kaže da je prerano pozdraviti taj potez kao “dobru vest”, upozoravajući da američki funkcioneri još nisu isključili mogućnost probnog lansiranja.

Severna Koreja je postepeno ublažila svoju retoriku pošto je prethodno nedeljama pretila napadima nuklearnim i konvencionalnim naoružanjem na Sjedinjene Države i Južnu Koreju.

Do najnovijeg razvoja događaja došlo je uoči današnjeg sastanka južnokorejske predsednice Park Gen-hje sa predsednikom Obamom u Vašingtonu, sa kojim će verovatno razgovarati o odnosima sa Severnom Korejom.
XS
SM
MD
LG