Linkovi

15 mrtvih u protestima u Bangladešu


Pripadnici medija evakuišu aktivistu grupe Hifazat-i-Islam povređenog u sukobima sa policijom u Daki
Pripadnici medija evakuišu aktivistu grupe Hifazat-i-Islam povređenog u sukobima sa policijom u Daki

Pristalice jedne novoosnovane islamističke grupe sukobile su se sa policijom tokom demonstracija kojima su zahtevali uvođenje šerijatskog prava

U sukobima između grupa demonstranata i policije koji su se dogodili tokom noći u Daki, prestonici Bangladeša, poginulo je najmanje 15 a ranjeno više stotina ljudi.

Policija kaže da su kasno sinoć demonstranti, koji su zahtevali nove zakone protiv skrnavljenja vere, počeli da gađaju kamenjem policajce koji su odgovorili gumenim mecima. Lokalni mediji kažu da je u blizini sedišta vladajuće Avami lige eksplodiralo najmanje 15 improvizovanih bombi.

U video snimcima mogli su da se vide odsjaji plamena naspram noćnog neba pošto su desetine hiljada razularenih demonstranata palile prodavnice i automobile. U mnogim ulicama Dake saobraćaj je u prekidu.

Funkcioneri su saopštili da su se demonstranti razišli rano jutros.

Zahtevi demonstranata iz novoosnovane grupe Hifazat-i-Islam postavljeni su kao odgovor na ono što pristalice tvrde linije kažu da su uvrede na račun islama, koje su učinili lokalni “ateistički” blogeri na internetu.

Pomenuta grupa sastavila je spisak od 13 zahteva, uključujući okončanje onoga što naziva “bezbožni obrazovni sistem”, kao i donošenje novih zakona kojim bi se zabranilo neograničeno javno mešanje žena sa muškarcima. Grupa takođe traži zabranu izgradnje spomenika i kipova i ograničavanje prava žena.
XS
SM
MD
LG