Linkovi

Ubijen istaknuti tužilac u Pakistanu


Pakistanski policajci vrše uviđaj na automobilu ubijenog tužioca Čaudrija Zulfikara
Pakistanski policajci vrše uviđaj na automobilu ubijenog tužioca Čaudrija Zulfikara

Tužilac Čaudri Zulfikar predvodio je istragu o ubistvu bivše pakistanske premijerke Benazir Buto i o terorističkim napadima u Mumbaju

Pakistanska policija saopštila je da je u atentatu u Islamabadu ubijen glavni tužilac koji je vodio istragu o ubistvu bivše premijerke Benazir Buto i o bombaškim napadima u Mumbaiju, 2008. godine.

Tužilac Čaudri Zulfikar pogođen je danas sa više hitaca koje su ispalili napadači na motorciklu. Njegov telohranitelj je ranjen a jedna prolaznica je poginula kada je na nju naleteo tužiočev automobil. Napadači su pobegli.

Policija je takođe saopštila da je u Karačiju ubijen jedan kandidat za poslanika u nacionalnoj skupštini. Najnoviji napadi su deo talasa nasilja u Pakistanu, uoči izbora 11. maja.

Tužilac Zulfikar je vodio istragu o slučaju Benazir Buto, koja je ubijena 2007. godine, u Ravalpindiju, samo nekoliko nedelja pošto se vratila iz dobrovoljnog izgnanstva. Za to ubistvo nikada niko nije proglašen krivim niti osuđen. Policija je saopštila da je ubijeni tužilac pošao na jedno saslušanje u vezi sa tim ubistvom kada je i sam ubijen.

Bivši vojni lider Pakistana, Pervez Mušaraf, dovođen je u vezu sa ubistvom Benazir Buto.

Ubijeni tužilac takođe je vodio istragu o terorističkim napadima u Mumbaju, u kojima je ubijeno 166 ljudi. Indija je za te napade okrivila pakistansku radikalnu islamsku grupu Laškar-i-Taiba.
XS
SM
MD
LG