Linkovi

Prvomajski protesti širom sveta


Policija u Istanbulu danas je vodenim topovima pokušavala da razbije prvomajske demonstracije

Širom sveta zaposleni su obeležili Prvi maj brojnim protestima zahtevajući veće plate i bolje uslove rada

U znak obeležavanja Međunarodnog dana rada u Grčkoj je počeo 24-časovni generalni štrajk protiv strogih mera štednje. Očekuje se da će javni prevoz u Atini loše funkcionisati dok je trajektni saobraćaj prema grčkim ostrvima u prekidu.

U Istanbulu su izbili sukobi između policije i demonstranata, koji su marširali prema Trgu Taksim, tradicionalnom mestu prvomajskih okupljanja.

Pripadnik glavne opozicione stranke CHP, Erdžan Karakas, kritikovao je način na koji je premijer Redžep Tajip Erdogan postupio prema demonstrantima.

“Do sada su hiljade ljudi proslavljale Prvi maj na miran način i niko nije patio. Zašto? Zato što prvomajske proslave nisu bile zabranjene. Sa sindikatima, prijateljima i članovima porodica bili smo na Trgu Taksim radi proslave. Oduvek govorimo da zabrane vode ka sukobima,” rekao je Karakas.

Demonstrani u filipinskoj prestonici Manili zahtevali su od vlade da im zaštiti radna mesta. Lider protesta Valden Belo pozvao je skupštinu da usvoji zakon kojim bi se ograničilo zapošljavanje radnika na ugovor, koji nemaju iste beneficije kao trajno zaposleni radnici.

“Zaista nam je potreban progresivan zakon koji bi osiguravao radni staž, jer su ‘zapošljavanjem na ugovor’radnici zakinuti. Radnička klasa se u celini protivi ‘zapošljavanju na ugovor’,” kaže Belo.

U Kambodži, fabrički radnici su organizovali skup u Pnom Penu zahtevajući povećanje plata i bolje uslove rada.

U Francuskoj, ultradesničarska opoziciona stranka Nacionalni front je tokom tradicionalnog prvomajskog marša isticala, kako to naziva njena liderka Marin Le Pen, “promašenu politiku francuske socijalističke vlade.”
XS
SM
MD
LG