Linkovi

Zabrinutost zbog bojnih otrova


Zgrade u sirijskom gradu Alepu razorene u borbama između sirijskih snaga i pobunjenika
Zgrade u sirijskom gradu Alepu razorene u borbama između sirijskih snaga i pobunjenika

Američke obaveštajne službe kažu da su sirijske snage možda koristile bojni otrov sarin, ali da dokazi nisu dovoljno ubedljivi

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da ima sve više dokaza da su snage sirijske vlade koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika, čime je podržao sličan izveštaj američkih obaveštajnih agencija.

Premijer Kameron je taj razvoj događaja nazvao "veoma uznemirujućim“, dodajući da bi to moglo da se podvede pod ratne zločine i da bi trebalo da predstavlja „crvenu liniju“ za međunarodnu zajednicu.

Bela kuća je u četvrtak saopštila da američke obaveštajne agencije „sa različitim stepenom uverenosti“ potvrđuju da je sirijska vlada u manjoj količini koristila smrtonosni gas sarin, protiv pobunjenika koji nastoje da zbace predsednika Bašara al-Asada.

Ali u saopštenju se kaže da dokazi nisu dovoljno uverljivi da bi doveli do neke značajnije odluke o tom pitanju.

Neki članovi američkog Kongresa ipak su tražili da se Sjedinjene Države vojno umešaju u konflikt u Siriji, u kome je od marta 2011. poginulo najmanje 70 hiljada ljudi.

U međuvremenu, u Damasku i danas besne borbe. Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je „žestok sukob“ između pobunjenika i vladinih snaga izbio u severnoj oblasti Damaska zvanoj Barzeh.

Ta grupa sa sedištem u Britaniji takođe kaže da su se borbe vodile u oblasti Džobar, istočno od prestonice, kao i u južnim delovima grada. Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja prikuplja informacije od aktivista i boraca na terenu, kaže da je u jučerašnjim borbama poginulo najmanje 130 ljudi.
XS
SM
MD
LG