Linkovi

Ispitani roditelji bostonskih bombaša


Novinari u Makačkali prate Zubeidu Carnajevu, majku dvojice bombaša osumnjičenih za napade na Bostonskom maratonu
Novinari u Makačkali prate Zubeidu Carnajevu, majku dvojice bombaša osumnjičenih za napade na Bostonskom maratonu

Američki istražitelji žele da saznaju da li su osumnjičeni za bombaške napade na Bostonskom maratonu bili u kontaktu sa teroristima

Američki istražitelji ispitali su u ruskoj republici Dagestanu roditelje dvojice osumnjičenih za bombaške napade za vreme Bostonskog maratona. Istražitelji nastoje da utvrde šta je moglo da utiče na mladiće u mesecima uoči napada, a posebno ih zanima da li je stariji brat, Tamerlan Carnajev, imao bilo kakve kontakte sa islamskim ekstremistima za vreme šestomesečne posete Dagestanu i Čečeniji prošle godine.

Za to vreme, u Bostonu, hiljade studenata, članova osoblja, policajci iz svih delova zemlje kao i potpredsednik Džo Bajden okupili su se da odaju poštu Šonu Kolijeru, ubijenom policajcu sa kampusa Masačusetskog univerziteta tehnologije (MIT), koga su ubili osumnjičeni za napade za vreme maratona.

Dok su hiljade ljudi danas odale počast Šonu Kolijeru, ubijenom policajcu kampusa M.I.T-a, objavljene su nove fotografije mladića optuženih za njegovo ubistvo – snimljene ubrzo posle tog dogadjaja.

Osumnjičeni za bombaške napade, Džohar i Tamerlan Carnajev, vide se kako se kriju iza vozila koje su ukrali u četvrtak uveče, i kako pucaju na policiju Votertauna.

Kako je ispričao lokalnoj stanici TV mreže ABC, u istoj četvrti je sledeće večeri Dejv Henenberi ušao u svoje dvorište i primetio krv u svom čamcu.

Pogledao sam prostor oko motora, u sredini čamca… i video telo.”

Dejvov poziv policiji doveo je do hvatanja 19-godišnjeg Džohara, jedinog preživelog osumnjičenog.

Iako je Džohar istražiteljima navodno priznao da su on i njegov brat Tamerlan isplanirali napad iz verskih razloga, koristeći internet – njihova majka, Zubejda Carnajeva, odlučno brani svoje sinove.

"Znam da moja deca nisu imala nikakve veze sa njim. Ja to znam, ja sam majka”.

Istražitelji su saznali neke nove detalje, između ostalog da je u februaru Tamerlan kupio materijal za vatromet u Nju Hempširu, vredan 400 dolara.

"Želeo je najveći, najglasniji pribor koji imamo u radnji”, ispričala je prodavačica Megan Kerns.

Stručnjaci veruju da je Carnajev iskoristio barut iz raketa za vatromet kao jednu od komponenti bombi.

Samo mesto napada, ulica Bojlston, danas je prvi put posle maratona otvorena za javnost. Bio je to znak povratka normlanom životu, dok mnogi još pokušavaju da zaleče rane posle napada.

U međuvremenu, zakonodavci u Vašingtonu izrazili su zabrinutost u pogledu razmene obaveštajnih podataka unutar i između federalnih agencija za sprovođenje zakona. Senator Lindzi Grejem juče je izjavio da je saznao da ga je FBI obavestio da ta agencija nije bila upoznata sa putovanjem Tamerlana Carnajeva prošle godine u Čečeniju i Dagestan.

Tokom pretresa u senatskom Odboru za obaveštajne poslove direktorka američke Agencije za unutrašnju bezbednost, Dženet Napolitano, izjavila je da njena agencija nije znala za taj put i da je nalogu FBI-ja o Carnajevu već istekao rok važnosti kada se on vratio u Sjedinjene Države.

Na zahtev ruskih vlasti agenti FBI-ja su 2011. godine ispitivali Tamerlana Carnajeva ali tada nisu pronašli ništa što bi ga povezivalo sa terorizmom.
XS
SM
MD
LG