Linkovi

Obama na komemoraciji u Bostonu


Predsednik Obama govori na medjuverskoj komemorativnoj službi u bostonskoj Katedrali svetog krsta.
Predsednik Obama govori na medjuverskoj komemorativnoj službi u bostonskoj Katedrali svetog krsta.

Američki predsednik Barak Obama u Bostonu je prisustvovao komemorativnoj službi za žrtve bombaških napada za vreme maratona.

Američki predsednik Barak Obama u Bostonu je prisustvovao komemorativnoj službi za žrtve bombaških napada za vreme maratona. On je poručio da je izdržljivost Bostonaca primer celoj zemlji.

Predsednik Barak Obama i prva dama Mišel Obama pridružili su se stanovnicima Bostona na medjuverskoj službi posvećenoj žrtvama nedavnog napada. U publici su takodje bili sadašnji I bivši guverneri države Masačusets medju kojima je i republikanski presdednički kandidat na izborima 2012, Mit Romni. Predsednik Obama uputio je reči podrške i ohrabrenja Bostoncima I svim Amerikancima, i poručio da teroristi nisu ostvarili svoj cilj.

" Vi ćete trčati ponovo, jer takvi su gradjani Bostona. Vaša odlučnost je najveća pokuda za one koji su počinili ovaj gnusni čin. Ako su želeli da nas zaplaše… da nas terorišu, da nas pokolebaju u vrednostima koje nas čine onim što jesmo kao Amerikanci, treba da bude prilično jasno da su izabrali pogrešni grad… . . to se neće desiti ovde u Bostonu!”

Katedrala sa dve hiljade mesta bila je puna porodica žrtava, policajaca, vatrogasaca, vladinih i lokalnih zvaničnika. Medju govornicima bio je i gradonačelnik Bostona Tomas Menino, koji je okupljenima poručio da posle dogadjaja u ponedeljak voli svoj grad više nego ikad.

"Volim hrabre ljude koji su osetili eksploziju ali su ipak utrčali u dim, iako im je zvonilo u ušima… jer su čuli pozive upomoć. To je bila hrabrost našeg grada na delu.”

Guverner Masačusetsa Patrik Deval rekao je da su bombaški napadi u ponedeljak bili napad na gradjanske vrednosti Bostona i SAD.

Prisutni su se molili za oporavak povredjenih, i oplakali tri mlade žrtve.
29-godišnje Kristl Kembl. Lingzi Lu, studentkinje iz Kine, I osogodišnjeg Martina Ričarda.

Trejsi Monro, koja je učestvovala u maratonu, videla je Martinovo telo, I pružila pomoć njegovoj mladjoj sestri koja je izgubila nogu.

"Samo sam zamislila da je moja ćerka tako ranjena. Bila je teško povredjena I tako uplašena, a opet je bila neverovatno hrabra.”

Kada je reč o istrazi, FBI sada ima snimak dvojice muškaraca, od koga jednog opisuju kao osumnjičenog a drugog – osobu od značaja za istragu. Izvori ABC News kažu da su najbolji snimak tih osoba načinile kamere robne kuće Lord end Tejlor.

“Postoji video snimak koji je pokrenuo pitanja o osobama sa kojima bi FBI želeo da razgovara ali potrebna nam je pomoć javnosti da pronadjemo te osobe”, izjavila je Dženet Napolitano, sekretar za unutrašnju bezbednost.

Agenti FBI takodje analiziraju stotine dokaza pronadjenih na mestu zločina, elektronske elemente upaljača, male eksere i ostatke bombe kućne izrade. FBi, savezno tužilaštvo I bostonska policija juče su demantovali medijske izveštaje da je jedan od osumnjičenih već uhapšen.
XS
SM
MD
LG