Linkovi

Potraga za žrtvama eksplozije u Teksasu


Ostaci fabrike veštačkih đubriva u mestu Vest, u Teksasu, uništenoj u snažnoj eksploziji

U eksploziji u fabrici veštačkih đubriva, u gradiću Vest, poginulo i do 15 osoba, a povređeno najmanje 160

Spasilačke ekipe u Teksasu tragaju za preživjelima eksplozije u jednoj fabrici đubriva, koja je sinoć u gradu Vest sravnila sa zemljom i brojne kuće i radnje. Još nije poznato koliko ljudi je i dalje zarobljeno u ruševinama nakon incidenta u kojem je poginulo i do 15 osoba, a više od 160 povrijeđeno.

Lokalni vatrogasci gasili su požar u fabrici, kada je iznenada došlo do eksplozije. Policija je saopštila da je uništeno ili teško oštećeno oko 100 kuća blizu fabrike i da je veliki broj građana povrijeđen.

“Domovi su sravnjeni sa zemljom. Radnje su uništene. U centru Vesta je ogromna šteta”, saopštio je Patrik Sventon, portparol policije grada Vejko.

Erik Peres je autor amaterskog video snimka, na kojem je zabilježen trenutak eksplozije.

"Nalazio sam se na oko 60 metara od mjesta eksplozije. Igrali smo košarsku i onda su nam kazali da izađemo, tako da smo napustili školu i sjedjeli i gledali požar kada se dogodila velika eksplozija. Napustili smo to područje što smo brže mogli".

Trojica od četvorice vatrogasaca koji su gasili požar u fabrici u trenutku eksplozije i dalje se vode kao nestali. Blizu 3.000 stanovnika grada Vest je evakuisano, uključujući i više od 100 stanara jednog staračkog doma. Spasilačke ekipe i dalje idu od kuće do kuće, u potrazi za građanima koji su možda još zarobljeni u ruševinama.

“Uprkos vremenskim prilikama, nastavlja se potraga za preživjelima i povrijeđenima, kako bi mogli da im ukažemo medicinsku pomoć. Ne znam međutim koliko ih je još možda zarobljeno u ruševinama”, saopštio je Sventon.

Prva pomoć žrtvama ukazivana je na obližnjem srednjoškolskom fudbalskom terenu. Cijelo područje izgledalo je kao ratna zona, ističe zvaničnik teksaškog Odsjeka za javnu bezbjednost D.L. Vilson.

"Bio sam tamo. Obišao sam područje pogođeno eksplozijom. Pretražio neke kuće. Ogromno razaranje, poput Iraka ili zgrade Marej u Oklahoma Sitiju”.

Vlasti još nisu utvrdile kako je u fabrici provobitno izbio požar. Policija je saopštila da se mjesto eksplozije tretira kao mjesto zločina, uz napomenu da za sada nema dokaza koji bi upućivali na to da nije riječ o nesreći. U gradić Vest upućene su i ekipe hitne pomoći iz obližnjih gradova i okruga, a lokalnim vlastima su na raspolaganju i državni resursi.
XS
SM
MD
LG