Linkovi

Bez raketne probe u Severnoj Koreji


Južnokorejski vojnici na položaju nedaleko od demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje
Južnokorejski vojnici na položaju nedaleko od demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje

Uprkos očekivanjima, Pjongjang nije iskoristio godišnjicu rođenja Kima Il-Sunga za lansiranje rakete, pa čak ni za vojnu paradu

Severna Koreja obeležila je 101. godišnjicu rođenja svog pokojnog osnivača, Kima Il-Sunga, ali nije iskoristila tu priliku za sprovođenje nove raketne probe.

Uprkos očekivanjima, Pjongjang nije iskoristio najvažniji datum u svom kalendaru za lansiranje rakete dužeg ili kraćeg dometa, pa čak nije održao ni uobičajenu vojnu paradu.

Uznemirenost zbog moguće raketne probe pojačala se prošle nedelje pošto je Južna Koreja saopštila da je primetila premeštanje severnokorejskih pokretnih raketnih lansera na istočnoj obali.

Južnokorejske i američke oružane snage i dalje su u stanju spremnosti da reaguju na bilo kakvu severnokorejsku provokaciju, pošto je Pjongjang nedeljama ponavljao pretnje mogućim nukleanim napadima, čak i na kontinentalni deo Sjedinjenih Država.

Ta situacija bila je u vrhu dnevnog reda američkog državnog sekretara Džona Kerija, tokom njegove posete regionu, koju je završio danas posetom Japanu.

Keri je izjavio da je Vašington spreman da pregovara sa Severnom Korejom o miroljubivom razrešenju napetosti na Korejskom poluostrvu, ako Pjongjang preduzme korake ka odustajanju od nuklearnog naoružanja. Ali on je takođe ponovio rešenost Sjedinjenih Država da brane i Južnu Koreju i Japan.
XS
SM
MD
LG