Linkovi

Zabrinutost za ljudska prava u Kini


Prizor sa jednog od protestnih skupova protiv postupaka kineske vlade prema neistomišljenicima u Tibetu

Međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava pozivaju američkog državnog sekretara da pokrene pitanje kršenja ljudskih prava u Kini

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozivaju američkog državnog sekretara Džona Kerija da, tokom sutrašnjeg razgovora sa kineskim funkcionerima, pokrene pitanje postupanja prema disidentima i stanja ljudskih prava.

U pismu upućenom Keriju nekoliko grupa, uključujući Amnesti internešenel i Reporteri bez granica, izražavaju strahovanje da su ljudska prava žrtvovana traganju za ekonomskim mogućnostima za američke firme u Kini i nastojanjima da se osigura kineska podrška u rešavanju problema u vezi sa Severnom Korejom i drugim međunarodnim pitanjima.

Pomenute grupe optužuju kinesku vladu da pojačava progon domaćih kritičara, da sprovodi grubu politiku u Tibetu i Šinđijangu i nameće ograničenja građanskim organizacijama, slobodi izražavanja i upotrebi interneta.

Grupa od 21 američkog senatora takođe je pozvala Kerija da problem Tibeta učini “integralnim pitanjem” tokom svoje posete Kini. U pismu koje su potpisali senatori iz obe stranke poziva se Keri da zatraži od Kineske vlade da obnovi dijalog sa tibetanskim liderima.

Senatori takođe preporučuju da Keri imenuje novog, specijalnog američkog koordinatora za problem Tibeta i otvori američki konzulat u tibetanskoj prestonici Lasi.
XS
SM
MD
LG