Linkovi

SAD upozoravaju Severnu Koreju


Državni sekretar Džon Keri (levo) i južnokorejski ministar inostranih poslova Jun Bjung-se, tokom današnje konferencije za štampu

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da će Severna Koreja pogrešiti ako bude sprovela svoju pretnju lansiranja balističke rakete

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da bi bila “ogromna greška” ako bi Severna Koreja ostvarila svoju pretnju sprovođenja još jednog probnog lansiranja rakete, za koje funkcioneri kažu da bi moglo da se desi svakog trenutka.

Stojeći kraj svog južnokorejskog kolege, danas, u Seulu, Keri je takođe rekao da međunarodna zajednica nikada neće priznati Severnu Koreju kao državu sa nuklearnim naoružanjem.

Keri je rekao da Pentagon podrazumeva da Severna Koreja još nema sposobnost montiranja nuklearne bojeve glave na neku balističku raketu, uprkos procurelim američkim obaveštajnim izveštajima da Pjongjang ima tu mogućnost.

Severna Koreja je proteklih nedelja nekoliko puta zapretila da će napasti nuklearnim oružjem kontinentalni deo Sjedinjenih Država i druge američke ciljeve u regionu Pacifika. Takođe je upozorila da je u poslednjim fazama pripreme za sprovođenje još jedne raketne probe koja bi prikazala njenu sposobnost za takve napade.

Džon Keri je osudio te pretnje, rekavši da je severnokorejskom narodu “očajnički potrebna hrana, a ne lansiranja raketa” i da taj narod “želi bolje ekonomske prilike, a ne lidera koji prikazuje snagu”.

Američki državni sekretar je dodao da Sjedinjene Države neće oklevati da brane sebe i svoje saveznike i ponovio poziv Vašingtona Pjongjangu da započne razgovore o ukidanju svog nuklearnog programa.
XS
SM
MD
LG