Linkovi

Sastanak ministara finansija EU u Dablinu


Irskio ministar finansija Majkl Nunan (desno) pozdravlja se sa svojim britanskim kolegom Džordžom Osbornom uoči sastanka u Dablinu
Irskio ministar finansija Majkl Nunan (desno) pozdravlja se sa svojim britanskim kolegom Džordžom Osbornom uoči sastanka u Dablinu

Ministri će raspravljati o paketima finansijske pomoći Kipru, Portugalu i Irskoj i hvatanju u koštac sa problemima utaje poreza

Ministri finansija evrozone i Evropske unije sastaće se danas i sutra u Dablinu da bi se dogovorili oko detalja pomoći Kipru, razmotrili produženje rokova otplate zajmova odobrenih Portugalu i Irskoj i pozabavili se rešavanjem problema utaje poreza. Prvi zadatak ministara biće utvrđivanje uslova koje Kipar mora da ispuni u pogledu štednje, pribavljanja sredstava i reformi da bi primio dogovoreni kredit od partnera iz evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sastanak se održava samo dan pošto je saopšteno da su troškovi paketa pomoći Kipru znatno porasli, samo mesec dana pošto su stručnjaci utvrdili obim finansijskih nevolja te ostrvske zemlje.

Kipar je prvobitno trebalo da priloži sopstvenih devet milijardi dolara kako bi obezbedio finansijski paket od 13 milijardi dolara. Međutim, prema rezultatima dublje analize, objavljene u četvrtak, ekonomske nevolje Kipra su veće od prvobitnih procena.

Nikoza će biti primorana da poveća svoj ulog za još 8 milijardi dolara, odnosno da obezbedi ukupno 17 milijardi dolara.

Prema dogovoru postignutom prošlog meseca, Kipar bi trebalo da ugasi drugu po veličini banku Laiki i konfiskuje oko 60 odsto depozita najbogatijih štediša, od kojih su veliki broj ruski državljani.

Da bi obezbedio pomenuti iznos Kipar će morati da proda tri četvrtine svojih rezervi u zlatu od 524 miliona dolara, dodatno poveća poreze, proda neku državnu imovinu i ponovo pregovara o uslovima zajma dobijenog od Rusije.

Očekuje se da će ministri na sastanku u Dablinu razmotriri i osnivanje nadzornog tela koje će nadgledati rad evropskih centralnih banaka.
XS
SM
MD
LG