Linkovi

Severna Koreja povlači radnike iz Kejsonga


Granični prelaz na Mostu ujedinjenja, u Padžuu, koji vodi ka zajedničkom industrijskom kompleksu Kejsong

Povlačenjem 50 hiljada severnokorejskih radnika preseca se i poslednja veza između Severne i Južne Koreje

Severna Koreja je saopštila da će povući više od 50 hiljada radnika iz zajedničke industrijske zone Kejsong, čime će biti presečena i poslednja veza sa Južnom Korejom.

Visoki funkcioner vladajuće severnokorejske stranke, Kim Jang Gon, izjavio je danas za severnokorejsku novinsku agenciju KCNA da će sve operacije u pomenutoj zoni biti suspendovane dok funkcioneri ne odluče da li da ponovo otvore ili trajno zatvore taj kompleks.

Ovoj odluci prethodile su međusobno kontradiktorne vesti iz Seula o tome da li se Severna Koreja priprema da sprovede četvrtu probnu nuklearnu eksploziju.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Rju Kil-dže rekao je zakonodavcima da ima znakova aktivnosti u severnokorejskom nuklearnom poligonu Pungje-ri. Nešto kasnije, južnokorejsko ministarstvo odbrane saopštilo je da nema takvih dokaza.

U međuvremenu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, pozvao je Severnu Koreju da se uzdrži od “bilo kakvih novih provokacija”. Govoreći u Hagu, Ban je rekao da bi četvrta nuklearna proba predstavljala kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Kim Džang-su, glavni savetnik južnokorejske predsednice Park Gen-hje za nacionalnu bezbednost, juče je rekao da bi do nove raketne probe ili neke slične provokacije moglo da dođe u sredu ili dan pre ili kasnije, što je datum koji je Severna Koreja predložila kao rok za evakuaciju stranih ambasada iz Pjongjanga.

On je rekao da je pravi cilj Severne Koreje da se pretnjama izbori za diplomatske ustupke Vašingtona i Seula, ali je dodao da Južna Koreja održava svoju vojnu spremnost bez obzira na to da li su pretnje iz Pjongjanga istinske ili “samo retoričke”.
XS
SM
MD
LG