Linkovi

Potražnja za američkim radnim vizama


Takozvana "zelena karta" omogućava trajan boravak i mogućnost zapošljavanja u SAD
Takozvana "zelena karta" omogućava trajan boravak i mogućnost zapošljavanja u SAD

Godišnja kvota od 65 hiljada radnih viza mogla bi da bude ispunjena samo nedelju dana pošto su vlasti počele da primaju zahteve

Funkcioneri američkih imigracionih vlasti kažu da bi granica od 65 hiljada radnih viza za strane stručnjake mogla da bude dostignuta već krajem ove nedelje.

Služba za državljanstvo i useljenje počela je početkom ove nedelje da prima zahteve za izdavanje ovih veoma traženih viza, koje nose oznaku H1B.

Kada nemaju dovoljno kvalifikovanih američkih kandidata američke kompanije godišnje sponzorišu do 65 hiljada stranaca za popunjavanje radnih mesta na polju visoke tehnologije.

Ekonomisti kažu da potražnja među diplomiranim stranim studentima za radna mesta u Sjedinjenim Državama pokazuje da tržište rada u ovoj zemlji brzo napreduje.

Na osnovu vize H1B strani stručnjaci mogu da ostanu u Sjedinjenim Državama tri godine. Međutim, mnogi se nadaju da bi ta viza mogla kasnije da dovede do dobijanja takozvane “zelene karte” koja omogućava trajni boravak i rad u zemlji.

Džejms Glasman je viši ekonomista u banci Džej-pi Morgan Čejs

“Tržište rada za visoko specijalizovane tehnološke stručnjake dramatično se otvorilo. Proteklih nekoliko godina granica je bila dostignuta tek negde u decembru. Ali prošlog leta broj zahteva je naglo počeo da raste. Dakle, činjenica da se kvota ispunjava tako rano govori mnogo o tržištu rada i o ekonomiji”, kaže Glasman.

Glasman dodaje da su mnogi od tih stručnjaka pohađali studije u Americi zbog potreba u njihovim zemljama. Ali, kaže on, to govori nešto i o obrazovnom sistemu, kao i o tome da je američka ekonomija dinamična i otporna i da ljudi žele da idu tamo gde ima posla.
XS
SM
MD
LG