Linkovi

Granični prelaz između dve Koreje još otvoren


Severnokorejski vojnik patrolira duž graničnog prelaza sa južnom Korejom
Severnokorejski vojnik patrolira duž graničnog prelaza sa južnom Korejom

Granični prelaz između dve Koreje radi normalno uprkos odluke Pjongjanga da prekine telefonsku liniju za koordinaciju prelazaka preko granice.

Severna Koreja je juče prekinula poslednju vojnu “vruću liniju” sa Seulom rekavši da više nije neophodna jer bi “rat mogao da izbije svakog trenutka”. Ta linija je takođe korišćena za dogovore u vezi sa prelascima južnokorejskih radnika u zajednički industrijski kompleks na teritoriji Severne Koreje.

Pjongjang je i ranije prekidao tu telefonsku vezu zbog čega su južnokorejski radnici bili zadržavani u pomenutom kompleksu. Ali danas su radnici govorili da industrijski kompleks Kesong radi normalno.

Zategnutost na Korejskom poluostrvu je na najvišem nivou u proteklih nekoliko godina dok i Severna i Južna Koreja - ova druga zajedno sa Sjedinjenim Državama - prikazuju svoju vojnu spremnost.

U okviru najnovijeg prikazivanja sile, američke oružane snage u Južnoj Koreji saopštile su da su dva bombardera tipa B2 “stelt” danas, u Južnoj Koreji, izvodila vežbe sa bojevom municijom.

U saopštenju se kaže da su pomenuti bombarderi, koji mogu da ponesu nuklearno naoružanje, bez spuštanja preleteli više od 10 hiljada kilometara od svoje baze na srednjem zapadu Sjedinjenih Država do Korejskog poluostrva, obavili vežbu i vratili se u svoju bazu.
XS
SM
MD
LG