Linkovi

Obama: Nova pomoć Jordanu


Predsednik Barak Obama rukuje se sa jordanskim kraljem Abdulahom
Predsednik Barak Obama rukuje se sa jordanskim kraljem Abdulahom

Američki predsednik najavio je u Amanu da će njegova administracija tražiti od Kongresa dodatnih 200 miliona dolara za zbrinjavanje sirijskih izbeglica u Jordanu

Obama je na konferenciji za novinare sa jordanskim kraljem Abdulahom, ključnim saveznikom na Bliskom istoku, pozdravio njegove poteze usmjerene kao sprovođenju neophodnih političkih reformi u zemlji. Obama je u Jordan doputovao iz posjete Izraelu i Zapadnoj obali.

Predsjednik Obama je na konferenciji za novinare u Amanu pohvalio jordanskog kralja Abdulaha zato što je, kako je naveo, bio prvi arapski lider koji je pozvao sirijskog predsjednika da preda vlast. Obama je najavio da će Vašington dati Jordanu dodatnu pomoć za zbrinjavanje sve većeg broja sirijskih izbjeglica.

“Moja administracija će raditi sa Kongresom na obezbjeđivanju dodatne budžetske pomoći Jordanu u iznosu od 200 miliona dolara za ovu godinu, dok se ta zemlja brine o sirijskim izbjeglicama i jordanskim zajednicama pogođenim ovom krizom. To će značiti veću humanitarnu pomoć i više osnovnih usluga, ukljućujući i obrazovanje za sirijsku djecu”.

Jordanski monarh poručio je da će jordanska granica ostati otvorena za Sirijce , iako ih je trenutno u zemlji preko 460 hiljada.

“To je deset odsto naše populacije. Ukoliko se nastavi ovaj trend, ova alarmantna brojka će se vjerovatno udvostručiti do kraja godine. To je kao da 13 miliona izbjeglica uđe u Sjedinjene Države, sa mogućnošću da taj broj poraste na 60 miliona do kraja godine. Izbjeglički kamp na sjeveru danas je peti po veličini grad u Jordanu”.

Dvojica lidera su između ostalog razgovarala i o izraelsko-palestinskom pitanju, naglasivši potrebu za obnavljanjem mirovnih pregovora. Američki predsjednik naglasio je da šansa za razgovore i dalje postoji, ali da postaje sve teže.

O bliskoistočnijm mirovnim naporima Obama je, uoči dolaska u Jordan, razgovarao sa izraelskim i palestinskim liderima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali. Predsjednik je danas sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom obišao i Crkvu Hristovog rođenja u Vitlejemu. Takođe je, u pratnji izraelskog predsjednika i premijera Šimona Peresa i Benjamina Netanjahua, posjetio Memorijalni centar za žrtve holokausta “Jad vašem”, gdje je pozvao na toleranciju.

"To je naša obaveza: ne samo da budemo svjedoci, već i da djelujemo. To za nas znači surpostavljanje fanatizmu i mržnji u svim oblicima, rasizmu, naročito anti-semitizmu. Njima nije mjesto u civilizovanom svijetu, u učionicama, centrima moći. I nikada ne treba zaboraviti vezu između njih. Jer naši sinovi i kćeri nisu rođeni da mrze, već su naučeni na mržnju".

Obama je jutros položio vijence na grob osnivača modernog cionizma Teodora Hercla i bivšeg izraelskog premijera Jicaka Rabina, koga je 1995. ubio religiozni jevrejski nacionalista .
XS
SM
MD
LG