Linkovi

Odložena odluka o naoružavanju pobunjenika


Građani sirijskog grada Rake demonstracijama su obeležili drugu godišnjicu ustanka protiv predsednika Bašara al-Asada
Građani sirijskog grada Rake demonstracijama su obeležili drugu godišnjicu ustanka protiv predsednika Bašara al-Asada

Na drugu godišnjicu ustanka u Siriji lideri Evropske unije odložili donošenje odluke o snabdevanju sirijskih pobunjenika naoružanjem

Vlade Evropske unije odložile su danas donošenje odluke o inicijativi Britanije i Francuske za snabdevanje sirijskih pobunjenika naoružanjem, dok je građanski rat u toj zemlji ušao u treću godinu.

Posle razgovora u Briselu, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao je da su lideri članica Unije razgovarali o ublažavanju embarga na isporuku oružja pobunjenicima ali da su se dogovorili da ministri inostranih poslova još jednom razmotre to pitanje na sastanku iduće nedelje, u Dablinu.

Prema važećem embargu, koji ističe u maju, članicama Evropske unije zabranjeno je da sirijsku opoziciju snabdevaju oružjem. Nekoliko članica Unije izrazilo je zabrinutost da bi preplavljivanje Sirije oružjem samo doprinelo većem krvoproliću.

Francuska je ranije izjavila da je spremna da zajedno sa Britanijom pomogne sirijskim pobunjenicima u naoružanju, čak i bez pristanka drugih zemalja da to učine.

U međuvremenu, danas su u žarištima protesta u Siriji održane nove demonstracije u znak obeležavanja druge godišnjice konflikta, u kome je do sada poginulo 70 hiljada ljudi. Prvi protesti sa zahtevima za demokratske promene počeli su 15. marta, 2011, tokom početne faze ustanka zvanog Arapsko proleće koji je zahvatio čitav region.
XS
SM
MD
LG