Linkovi

EU će možda naoružavati sirijske pobunjenike


Borci pobunjeničke Slobodne sirijske armije pripremaju minobacačke granate za borbu, u Huli, nedaleko od grada Homsa
Borci pobunjeničke Slobodne sirijske armije pripremaju minobacačke granate za borbu, u Huli, nedaleko od grada Homsa

Na današnjem sastanku u Briselu članice Evropske unije mogle bi da razgovaraju o mogućnosti snabdevanja sirijskih pobunjenika oružjem

Danas se navršava druga godina građanskog ustanka u Siriji, dok u Briselu Evropska unija održava sastanak na kome će se možda razgovarati i o mogućoj isporuci naoružanja sirijskim pobunjenicima.

Prema važećem embargu Unije, njenim članicama je zabranjeno da snabdevaju sirijsku opoziciju oružjem, ali važnost tog embarga ističe u maju.

U međuvremenu, Francuska je saopštila da je spremna da u saradnji sa Britanijom pomogne sirijskim pobunjenicima, čak ako ne postoji sporazum sa drugim zemljama o slanju oružja.

Francuski ministar inostranih poslova, Loren Fabius, rekao je danas da Francuska i Britanija traže održavanje vanrednog sastanka Evropske unije o ukidanju pomenutog embarga i da bi taj sastanak mogao da se održi pre kraja ovog meseca.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov juče je osudio priče o naoružavanju sirijskih pobunjenika rekavši da bi to bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom.
XS
SM
MD
LG