Linkovi

Najmoćniji radioteleskop pušten u rad


Antene radioteleskopa ALMA, sagrađenog u čileanskoj pustinji Atakama, na nadmorskoj vidini od 5 hiljada metara
Antene radioteleskopa ALMA, sagrađenog u čileanskoj pustinji Atakama, na nadmorskoj vidini od 5 hiljada metara

Radioteleskop ALMA, u čileanskoj pustinji Atakama, moći će da osluškuje signale iz mnogo većih dubina svemira nego do sada

Posle dve decenije gradnje u čileanskoj pustinji Atakama najveći i najmoćniji na svetu radioteleskop počeo je da radi.

Čileanski predsednik Sebastijan Pinjera juče je svečano pustio u rad kompleks redioteleskopskih antena, skraćeno nazvan ALMA, čija izgradnja je koštala milijardu i 300 miliona dolara. Teleskop je izgrađen na nadmorskoj visini od 5 hiljada metara, daleko od oblaka i elektromagnetskih šumova koji bi ometali osluškivanje svemira.

Kada izgradnja bude potpuno završena, krajem ove godine, novi radioteleskop će se sastojati od 66 međusobno sinhronizovanih, preciznih tanjirastih antena, čija zajednička površina je veća od bilo kog drugog radioteleskopa na svetu. Uz njihovu pomoć naučnici će moći da registruju radiosignale iz mnogo većih dubina kosmosa nego do sada. Istraživači se nadaju da će uz njegovu pomoć prikupiti nova saznanja o nastanku svemira.

Radioteleskop ALMA je međunarodni projekat koji je, pored Čilea, finansirao konzorcijum zemalja Severne Amerike, Evrope i Istočne Azije, a koriste ga naučnici iz čitavog sveta.
XS
SM
MD
LG