Linkovi

EU: Oštre podele oko Sirije


Razrušeni grad Homs u Siriji, 6. mart 2013.
Razrušeni grad Homs u Siriji, 6. mart 2013.

EU je podeljena u pogledu naoružavanja sirijskih pobunjenika, a specijalni međunarodni izaslanik Lakdar Brahimi ponovo traži političko rešenje

Specijalni međunarodni izaslanik, Lakdar Brahimi je danas, posle sastanka 27 ministara spoljnih poslova država Evropske unije, rekao da vojno rešenje „ne dolazi u obzir“.

Evropski ministri su oštro podeljeni, pri čemu su se Britanija i Italija pridružile Francuskoj i podržale eventualnu vojnu pomoć opoziciji, dok Nemačka, Švedska i druge zemlje smaraju da je to kretanje u pogrešnom smeru. Šveđanin Karl Bild je upozorio da vojno rešenje nosi opasnost „od uništenja celog regiona“.

Uoči današnjeg sastanka, i visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton je izjavila da podržava političko rešenje krize. Ona je ponovo pozvala predsednika Bašara al-Asada da se povuče, istakavši da „svi mogu da vide razoran uticaj njegove politike“.

Sirijska nacionalna koalicija je u međuvremenu saopštila da odlaže sastanak posvećen formiranju privremene vlade. Portparol koalicije, Valid al-Buni, za Glas Amerike je izjavio da su članovi koalicije podeljeni u pogledu izbora nove vlade odmah ili kasnije, kada se vidi da li pregovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija mogu da ponude političko rešenje. On je rekao da će izbori za novog premijera, umesto 12. marta, biti održani do 20. ovog meseca.

Takođe danas, istražitelji su predali Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava najnoviji izveštaj o Siriji, u kojem se navodi da se situacija „brzo pogoršava“ i da i vladine trupe i pobunjenici vrše ratne zločine. U izveštaju se navodi da zločini pobunjenika srazmerno manji od onih koje vrše vladine trupe, ali da je utvrđeno, na primer, da obe strane koriste decu vojnike.

Sirijska državna agencija je danas objavila da su u eksploziji minobacačke granate koja je pogodila kuću u južnom delu Damaska, poginula najmanje tri civila i da ih je 28 ranjeno. Za pogodak se okrivljuju „teroristi“, što je termin kojim vlada često naziva pobunjeničke borce.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov u međuvremenu je naglasio da se situacija u Siriji ne poboljšava. Lavrov se danas sastao sa liderima sirijske opozicije koji su odvojeni od glavne opozicione Sirijske nacionalne koalicije i naglasio stav svoje zemlje da bilo kakvo rešenje sirijske krize mora da potekne iz Sirije.

Najvažnije je obezbediti da sva pitanja rešavaju sami Sirijci bez ikakvog nametanja saveta spolja, tako da sami Sirijci odluče i o sudbini svoje zemlje i o sudbini određenih političara“, rekao je Lavrov.

Rusija je više puta rekla da povlačenje s vlasti sirijskog predsednika Bašara al-Asada ne može biti nametnuto spolja i izrazila brigu da bi ekstremisti mogli da prevladaju u Siriji i drugim zemljama posle Arapskog proleća, što bi dalje destabilizovalo region.
XS
SM
MD
LG