Linkovi

Svetski lideri na sahrani Čavesa


Visoki zvaničnici Venecuele i Perua kraj odra na kome je izloženo telo venecuelanskog predsednika Uga Čavesa

Više desetina lidera iz celog sveta prisustvovalo je u Karakasu sahrani preminulog predsednika Venecuele, čije telo će, kako je danas saopšteno, biti balsamovano.

Današnjoj ceremoniji u Karakasu prisustvovali su između ostalih iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i kubanski predsednik Raul Kastro. Sjedinjene Države poslale su diplomatsku delegaciju.

Venecuelanske vlasti saopštile su da je više od dva miliona ljudi prodefilovalo kraj tela preminulog predsednika, koje je od srede izloženo u otvorenom kovčegu, u vojnoj akademiji, u Karakasu.

Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro danas je objavio da će Čavesovo telo biti balsamovano i trajno izloženo u vojnom muzeju u Karakasu.

U medjuvremenu, posle zvanične sahrane Čavesovo telo biće izloženo još sedam dana kako bi se udovoljilo želji miliona Venecuelanaca da odaju poslednju poštu čoveku koji će biti upamćen kao jedan od najupečatljivijih i najkontroverznijih lidera u svetu.

Potpredsednik Nikolas Maduro položiće uskoro zakletvu na položaj vršioca dužnosti predsednika. Na izborima, koji bi trebalo da budu raspisani u roku od 30 dana, Maduro će se verovatno suočiti sa opozicionim liderom Enrikeom Kaprilesom, koji je izgubio od Čavesa na predsedničkim izborima u oktobru.
XS
SM
MD
LG